Napokig nem lesz víz Pilisszentlászlón, olvasónk 10 hónapos babával van otthon

2022. július 1. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros környéki agglomerációban egyre több településen nincs vezetékes ivóvíz, Pilisszentlászló magasabb részein csütörtök este óta nem folyik víz a csapból, és a lakosok olyan tájékoztatást kaptak, szerdáig valószínűleg nem is fog. Olvasónk 10 hónapos babával van otthon, ásványvízzel és kannákból hozott vízzel mossa a kezét és a tányérokat, de a fürdetést is így kell megoldani.

Pilisszentlászlón a legtöbb vízhiánnyal küzdő agglomerációs településhez hasonlóan a magasabb utcákban nincs víz. Olvasónk egy 10 hónapos babával van otthon, és például azt kifogásolta, hogy se a vízmű, se az önkormányzat nem szólt arról, hogy egyik pillanatról a másikra nem fog víz folyni a csapból. Nem érti, hogyan lehet az, hogy nem látták akár csak egy-két nappal előre, hogy nem lesz víz. Pár éve él a település egyik magasabban fekvő utcájában, ahol tavaly nem volt vízhiány, bár nyáron egy ideig arra kérték a lakókat: ne locsoljanak, ne mossanak autót, ne töltsék a medencéket.

Most csütörtökön a közelben lévő Szentendre hivatalos Facebook-oldalán posztoltak arról, hogy a lakosság együttműködését kérik, ha nem locsolnak, nem töltik a medencét, akkor jut mindenkinek víz. Pilisszentlászlón aztán este elfogyott, „vége lett a dalnak”, ahogy olvasónk fogalmazott.

Másnap reggel elment egy szentendrei diszkontba, hogy vegyen pár zsugor ásványvizet. Két lajtoskocsit ígértek, bár azt nem közölték, mikor érkeznek majd Pilisszentlászlóra. Egy meg is jött délelőtt 11 körül, a másikat azóta se látta.

Az emberek próbálnak segíteni egymásnak, a mélyebb fekvésű utcák lakói közül néhányan felajánlották, hogy pár kannát meg lehet náluk tölteni vízzel.

A baba fürdetését olvasónk is kannával hozott vízben oldja meg, megmelegíti a vizet, majd fürdés után nem borítja ki, hanem azzal önti le a WC-t. Mosogatáshoz egy nagy edényben melegít vizet.

Az öntözési tilalom egyszerűen hangzik, de a környéken jó páran – részben a horribilis bolti árak miatt – otthoni kiskertben nevelgetnek például paprikát és paradicsomot, és ilyenkor nem túl örömteli, ha napokig/hetekig nem lehet öntözni a legnagyobb melegben a hetek, hónapok óta gondozott növényeket. A környéken most leálltak az építkezések is, betonozni például nem lehet víz nélkül.

A solymári Auchanban az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a palackozott ásványvizek forgalma

Solymáron kívül már legalább 11 Budapest környéki településen vezettek be vízkorlátozást. A vízművek azt kérte az érintett települések lakóitól, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, ne ivóvízzel töltsék fel a medencéket, és ne azzal öntözzenek, mellőzzék az autómosást, a járófelületek, utak, járdák locsolását.

Kerestük a Duna Menti Regionális Vízművet, hogy megtudjuk, pontosan milyen mértékű a vízhiány a fenti településeken.

A vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi-medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért a DMRV Zrt. vízkorlátozást rendelt el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosít

– válaszolta kérdéseinkre a társaság.

Több kiskereskedelmi lánctól pedig azt kérdeztük, megnőtt-e a környékbeli boltokban az eladott palackozott ásványvíz mennyisége, illetve biztosítanak-e ilyenkor plusz készleteket a térség üzletei számára.

A Spar és a Lidl azt válaszolta lapunknak, hogy a kánikula miatt megnőtt a kereslet a palackozott ásványvizek iránt, a solymári Auchanban pedig jelentősen megnőtt a palackozott ásványvizek forgalma, de ellátási gondok a cégek szerint sehol nincsenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!