Focisták cirkuszlátogatására volt támogatás, az Átriumnak nem jutott

2022. július 1. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Öt év melónk volt abban, hogy működő, szakmailag és emberileg is kiváló, egymást támogató csapat jöjjön itt össze, és ezt most baltával kellett szétverni. Ez iszonyatosan lélektépő és rohadtul igazságtalan” – mondta Zsedényi Balázs, az Átrium operatív menedzsere. A budapesti színház munkatársai csütörtökön jelentették be, hogy nem tudnak tovább harcolni a pénztelenséggel, több kollégájuk már a felmondási idejét tölti.

„Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Az utolsó Az Őrült Nők Ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot... és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat” – írták csütörtökön a Facebookon. Zsedényi pedig a Telexnek azt mondta, színházi háttérdolgozókat bocsátottak el, hangosítókat, szervezőket, olyan embereket, akik miatt működött az Átrium, olyan embereket,

„akiknek egészen biztosan színházban van a helyük, és ők ráadásul az Átriumban szerettek volna dolgozni”.

Az Átrium azért nem jut pénzhez, mert a kulturális taotámogatások 2018 végi kivezetése után elindított, úgynevezett többlettámogatási rendszerben egyszerűen nem bírálják el a beadott kérelmeiket. „A többlettámogatási rendszerben nem pályázatok vannak, hanem kérelmek” – magyarázta Zsedényi. „Ez azért fontos különbség, mert a pályázatoknak általában ellenőrizhető elbírálási rendszere van, a többlettámogatási rendszernek viszont nincsen, illetve ezeknek a kérelmeknek nincsen elbírálási határideje sem.”

A független színház 2021 novemberében adott be támogatási kérelmet a kormányzathoz, ez az, amit azóta, azaz 8 hónapja nem bíráltak el.

A trianoni csata című előadás az Átriumban – Fotó: Mészáros Csaba / Átrium Facebook
A trianoni csata című előadás az Átriumban – Fotó: Mészáros Csaba / Átrium Facebook

Zsedényi szerint a független színházak egy köre, amibe az Átrium is tartozik, látványosan kimaradt a támogatásból, miközben a kormány más magánszínházaknak, például a Turay Ida Színháznak vagy a Játékszínnek jelentős forrást juttatott. Eszerint tehát a kormány is tisztában van azzal, hogy ezeknek az intézményeknek szükségük van erre a pénzre.

A többlettámogatási rendszerben 2021 novembere óta 12 milliárd forintot osztott szét az állam, és bár az Átriumnak nem jutott, kapott belőle például 300 milliót Eszenyi Enikő bizalmasa egy korábban nem létező, csengeri művészeti fesztiválra. Sőt: a támogatásból ráadásul nem is kizárólag előadóművészeti szervezeteket támogattak, sportegyesületeknek is folyósítottak 45 millió forintot a Mező Ferenc Program támogatására, ami arról szól, hogy

különböző sportágak akadémistái operába, balettre vagy cirkuszba járjanak.

De az Átriumot és a többlettámogatási rendszerből kihagyott többi független színházat máshol is fogja a kormányzat. Hiába nyert az Átrium 17 millió forint működési támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól, azóta sem tudták aláírni az ehhez szükséges szerződéseket. Zsedényi szerint azért, mert az NKA-nál nem tudják, kinek kellene aláírnia a papírokat.

„Az államnak láthatóan nem akarózik támogatnia az olyan műhelyeket, amelyekre nincs ráhatása”

– írta egy korábbi közleményében az Átrium. Önkormányzati forrásaink szerint az I. és a II. kerület, valamint a főváros ellenzéki vezetése dolgozik azon, hogy valamilyen módon mentőövet dobjanak az Átriumnak. A színház maga is kért támogatást az önkormányzatoktól, az I. kerületben azonban néhány napja zátonyra futott a kezdeményezés a kormánypárti képviselők és szövetségeseik ellenállása miatt. A kormánypártiak azt kifogásolták, hogy az Átriumban „érzékenyítő foglalkozásokat tartanak” gimnazistáknak.

Úgy tudjuk, a fideszes önkormányzati képviselők a II. kerületben is azon vannak, hogy a kerület ne segíthesse ki az Átriumot, de ennek ellenére a két ellenzéki vezetésű kerület és a Fővárosi Önkormányzat már dolgozik valamilyen áthidaló megoldáson. Mindenesetre sokatmondó, hogy a kormánypárt budai Facebook-oldalán egyenesen üdvözölték az Átrium bezárását jósló hírt, méghozzá azzal a szöveggel:

„Nem fogjuk támogatni, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak szánt, a színház által »érzékenyítőnek« nevezett programokat más helyi intézményekben tovább vigyék!

Ezzel szemben Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere a Facebookon azt írta:

„Lehetőségeinkhez mérten most is mindent meg fogunk tenni azért, hogy az Átrium megmeneküljön, együttműködve kerületi és fővárosi szinten. De azt is látnunk kell sajnos, hogy a rendelkezésünkre álló eszközök és források csak eseti »tűzoltásra« alkalmasak, különösen a járvány által okozott nehézségek fényében. Intézményes, hosszú távú megoldásokat – ideális esetben – csak a kormánnyal és egyéb központi szervekkel együttműködve találhatunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!