A Jobbik képviselője egyetért Hadházy megbüntetésével, a Jobbik viszont ellenzi ezt

2022. június 28. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 20:45: A Jobbik Sajtóosztálya kiadott egy közleményt, amiben a párt ellentétes álláspontot képvisel Hadházy megbüntetéséről, mint amit Brenner Koloman ma mondott a Parlamentben. Közleményükben azt írják: „A Jobbik nem támogatja a ”Lex Hadházy„ féle törvényjavaslatot”. A Jobbik saját YouTube-csatornáján meg lehet tekinteni Brenner mai felszólalását, így annak ide vonatkozó részletét szó szerint idézzük:

„Ugyanakkor ez a szabályozás nem tesz különbséget aközött, hogy valaki szándékosan, politikai célzattal bojkottálja az alakuló ülést – mint ahogyan azt Hadházy képviselőtársunk tette – és ennek legyen retorziója, a Jobbik ezzel egyetért (…)”

Megkerestük az ügyben a Jobbik Sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, hogy miből fakadhat az eltérő álláspont a párt közleménye és képviselőjük parlamenti felszólalás között. Telefonon a párt sajtósa azt mondta, hogy a kiadott közleményüket tudjuk használni, az a valóság. Megkérdeztük, hogy akkor miért képviselt Brenner Koloman a Parlamentben ennek tartalmával ellentétes álláspontot, ő ugyanis többször is azt mondta: támogatják Hadházy megbüntetését. A Jobbik sajtósa erre úgy reagált: ő nem tudja pontosan, mi hangzott el a parlamenti felszólalásban, és írásban keressük meg a kérdéseinkkel.

Az eredeti cikk:

A Jobbik egyetért azzal a fideszes javaslattal, hogy „ha valaki szándékosan, politikai céllal bojkottálja” a parlamenti eskütételt, annak „legyen retorziója” – mondta Brenner Koloman, a párt képviselője a parlamentben.

A 444 azt írja, Brenner Lex Hadházynak nevezte a javaslatot, ami tovább korlátozná azoknak a megválasztott képviselőknek a jogait, akik nem tették le az esküt a parlamentben. A módosítás egyedül Hadházy Ákost érinti, aki nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét.

Amíg ez nem történik meg, a jelenlegi szabályozás szerint nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

Ezt egészítené ki egy új elemmel a Fidesz-KDNP, a módosítási javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyújtotta be.

Eszerint az eskü letételéig Hadházy Ákos nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

A jelenleg érvényben lévő országgyűlési törvény szerint az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. „A képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet” – áll a jogszabályban, amely a képviselők minősített adatokhoz való hozzáféréséről is rendelkezik. A módosítás elfogadása után Hadházy nem gyakorolhatja ezt a jogát sem, amíg nem teszi le a képviselői esküt.

Hadházy egyébként jelezte, a szerinte tisztességtelen választások miatti tiltakozásként nem akart részt venni az alakuló ülésen, de egy másik időpontban lerakná az esküt. Ezt a lehetőséget azonban szerinte Kövér László fideszes házelnök nem biztosítja számára.

Brenner Koloman arról is beszélt, egyedül annyi a gondjuk az ötlettel, hogy nem tisztázza, meddig kell esküt tennie annak, aki a ciklus közben kerül be a parlamentbe. A momentumos Hajnal Miklós ezzel szemben jogfosztásról beszélt. Jámbor András párbeszédes képviselő szerint a Fidesz hibája, hogy a zuglói lakosoknak továbbra sincs képviselőjük.

Hadházy korábban arról beszélt a Telexnek, gyakorlati jelentősége nincs a változtatásnak, mert az utóbbi években amúgy is ritkán kaptak valódi választ az ellenzéki képviselők a kérdéseikre, így a hatalmat sem tudták megfelelő módon ellenőrizni. Ezért ő inkább közérdekű adatigényléssel szokott a közhivatalokhoz, közintézményekhez fordulni.

Keddi Facebook-posztjában pedig azt írta válaszul arra, hogy a Jobbik beáll a Fidesz indítványa mellé, hogy Brenner Koloman majdnem kétmillió forintot keres a parlementben, mert „korábban két éven át a parlament alelnökeként, most a külügyi bizottság alelnökeként, a törvényalkotási bizottság tagjaként és frakcióvezető-helyettesként vesz fel az alapfizetésén felül még kb. 700 ezer forintot. A két dolog között lehet összefüggés.”

Hadházy számára úgy tűnik, a Jobbik szerint „vagy nem volt gond a választások körülményeivel (az ocsmány propagandagépezettel, a halott szavazókkal, a levélszavazásból kizárt külföldön dolgozó magyarokkal stb.), vagy úgy gondolják, a parlamenti díszpozíciókból lehet a legjobban küzdeni ez ellen.” Hadházy arról is írt, hogy az elmúlt években többször szóba jött az ellenzék körein belül, hogy „az ocsmányabbnál ocsmányabb kormányzati intézkedések ellen az ellenzék minimalizálja a parlamenti munkát és ehelyett a parlamenten kívüli képviselői feladatokra koncentráljon. Sajnos az egység látszatának fenntartása miatt ezek a kezdeményezések mindig elhaltak, legtöbbször a Jobbik és/vagy az LMP vétója miatt. Az eredményt látjuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!