Két 13 éves fiú rongálta meg a budakeszi zsidó temetőt áprilisban

2022. június 24. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azt a két fiatalt, akik áprilisban megrongálták a sírokat a helyi zsidótemetőben.

A budakeszi nyomozók a rendőrség közleménye szerint „széles körben igyekeztek értékelhető információhoz jutni, kérdezősködtek, elszámoltattak, munkájuk 2022. június 21-ére hozott eredményt”. Két 13 éves fiú került képbe, akiket másnap törvényes képviselőjük jelenlétében meghallgattak.

A nyomozás adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám elképzeléseikkel ellentétben kincsesládát nem találtak.

Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd barátjával együtt folytatták a rongálást.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Amikor az interneten látták később, hogy mekkora port kavart a tettük, az egyik fiú meggyőzte a társát, hogy hallgassanak. Előbbi a meghallgatásán is tagadta a rongálást, a másik fiú azonban részletes beismerő vallomást tett.

A bűncselekmény tetteseit a rendőrök felderítették, tekintettel azonban arra, hogy a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos magyar büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők, a büntetőeljárást a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

Összesen öt sírt rongáltak meg, a helyreállítási költségeket előzetesen nagyjából 1 millió forintra becsülték. A temető sorsa régóta problémás, a sírkövek nagy része hiányzik, vagy megrongálódott, már csak kb. két tucat síremlék lehet benne. Körbekeríteni sem tudják rendesen, mert a Mazsihisz sem tudja pontosan, mekkora a pontos területe, és amíg ez ki nem derül, addig félő, hogy birtokháborítást követnek el egy eltúlzott lekerítéssel.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom