Megrongálták a budakeszi zsidó temető sírjainak egy részét

2022. április 23. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken éjjel vagy szombaton reggel számos sírt megrongáltak az egyébként is rossz állapotban lévő budakeszi zsidó temetőben, a történtek körülbelül az eddig el nem lopott sírok felét érintik, kb. tíz-tizenkét sírt – erről Reich Tamás budakeszi lakos beszélt a hvg.hu-nak. A férfi régóta foglakozik a temető sorsával. A lapnak azt mondta délelőtt, hogy épp ott vannak a rendőrök, illetve a helyi városüzemeltetési vállalat igazgatója. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége már is kezdte szervezni a helyreállítást, ebbe a helyi önkénteseket is bevonják. A kár jelentős, mondta a férfi a lapnak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya a hvg.hu-nak azt válaszolta, hogy az ügyben rongálás gyanúja miatt nyomozás indult. A rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

A temető sorsa régóta problémás, a sírkövek nagy része hiányzik, vagy megrongálódott, már csak kb. két tucat síremlék lehet benne. Körbekeríteni sem tudják rendesen, mert a Mazsihisz sem tudja pontosan, mekkora a pontos területe, és amíg ez ki nem derül, addig félő, hogy birtokháborítást követnek el egy eltúlzott lekerítéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!