Külföldön is vizsgálhatóvá válna a magyar választási csalás egy friss javaslat szerint

2022. június 22. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A főispános, vármegyei és más javaslatok mellett kedden nyújtották be (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes) azt a törvénymódosítási javaslatot is, amely értelmében Magyarország területén kívülre is kiterjesztenék a választási eljárásról szóló törvényt.

A hvg.hu azt írja: a javaslat indoklásából kiderül, hogy a változtatásra a tavaszi parlamenti választást megelőző botrány miatt van szükség. A Transtelex írta meg március végén, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Már kitöltött szavazólapokról van szó, az egyiken kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig az látható, hogy valaki a Mi Hazánkra adta le voksát.

Az NVB akkor arra jutott, hogy nem vizsgálják a kidobott marosvásárhelyi levélszavazatokat, mert szerintük a magyar választási törvény erre nem terjed ki. A módosítással, ha megszavazzák, a jövőben az ilyen esetek is kivizsgálhatóvá válnának.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom