Hiába ítélték jogerősen felfüggesztett börtönre a volt polgármestert, újraválasztotta Méhkerék

2022. június 19. – 21:37

frissítve

Hiába ítélték jogerősen felfüggesztett börtönre a volt polgármestert, újraválasztotta Méhkerék
Fotó: Tát Margit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva


Tát Margit (Fidesz-KDNP) lemondott polgármestert választották újra a döntő többségében románok lakta, mintegy kétezres lélekszámú Békés megyei Méhkeréken vasárnap tartott időközi választáson,írja az MTI.

Összesen 1190-en voksoltak, ami a választásra jogosultak 67,44 százaléka. Tizenhat szavazat volt érvénytelen,

  • Tát Margit 805 szavazatot kapott;
  • Gherman Sámuel (független) 349-et,
  • Gherasim Dániel (független) pedig 20-at.

Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a települést 2010 vezető Tát Margit február végén lemondott posztjáról, miután a Gyulai Törvényszék február 9-én

jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyben összesen nyolc vádlott a költségvetést 2013. szeptembere és 2015. októbere között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete alapján.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Tát 2010-ben lett a kétezres lakosú Méhkerék polgármestere. Két évvel később, 2012-ben egy pályázatot nyújtott be egy 31 millió forintos állami bűnmegelőzési programra. Ezt a programot aztán lepapírozta, csak a pénzt nem erre fordította, mert az elkönyvelt események nem valósultak meg. A projekt színlelt lebonyolítására különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, illetve magánszemélyekkel kötött színlelt megállapodásokat, amiben hét másik vádlott is részt vett.

A jogerős ítélet végül idén februárban született meg, ez egyrészt növelte a felfüggesztett börtön időtartamát, másrészt pénzbüntetést is kiszabott. Márciusban a méhkeréki önkormányzati lap viszont már örömmel közölte, hogy a település korábbi polgármestere, Tát Margit ismét az önkormányzatnak dolgozik. Tát visszatérését Méhkerék alpolgármestere, Goron Zsolt azzal indokolta, hogy

Tátnál senki nem ismeri jobban a futó és kidolgozás alatt álló pályázatokat,

ráadásul a korábbi polgármester „minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol”. Tát Margit jogszabályi értelmezések és belügyminisztériumi állásfoglalások alapján azért indulhatott most újra jelöltként, mert végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll; illetve mert az időközi választással új tisztség keletkezik, méltatlanság pedig új tisztségre nem mondható ki.

Tát Margit köszönő posztja, miszerint „A tőlem megszokott lendülettel, munkával hálálom meg” az eddigiek fényében vajon mit jelent, sajnos nem derül ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!