Elítélték, ezért le kellett mondania a fideszes polgármesternek, de újból az önkormányzat munkatársa

2022. április 12. – 13:39

Elítélték, ezért le kellett mondania a fideszes polgármesternek, de újból az önkormányzat munkatársa
A jogerősen elítélt Tát Margit átadja a polgármesteri feladatköröket korábbi helyettesének, Goron Zsolt alpolgármesternek 2022. március 8-án, Méhkeréken – Forrás: Tát Margit hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Új munkatárs” – ezzel a címmel közölte a méhkeréki önkormányzati lap, hogy a település korábbi polgármestere, Tát Margit ismét az önkormányzatnak dolgozik. A Narancs.hu szerkesztőségéhez eljuttatott cikkben Tát visszatérését Méhkerék alpolgármestere, Goron Zsolt indokolja. Tát korábbi helyettese szerint Tátnál senki nem ismeri jobban a futó és kidolgozás alatt álló pályázatokat, ráadásul a korábbi polgármester „minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol”.

Arról sem az alpolgármester nyilatkozata, sem a helyi lap cikke nem tesz említést, hogy a fideszes Tát Margitnak azért kellett távoznia a polgármesteri posztról, mert jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Tát 2010-ben lett a kétezres lakosú Méhkerék polgármestere. Két évvel később, 2012-ben egy pályázatot nyújtott be egy 31 millió forintos állami bűnmegelőzési programra. Ezt a programot aztán lepapírozta, csak a pénzt nem erre fordította, mert az elkönyvelt események nem valósultak meg. A projekt színlelt lebonyolítására különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, illetve magánszemélyekkel kötött színlelt megállapodásokat, amiben hét másik vádlott is részt vett.

A fideszes polgármestert tavaly májusban először felfüggesztett börtönre ítélték költségvetési csalás és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt. Ez a bírósági ítélet ugyanakkor még mentesítette őt a büntetett előélet joghátrányai alól, így maradhatott polgármester. A jogerős ítélet végül idén februárban született meg, ez egyrészt növelte a felfüggesztett börtön időtartamát, másrészt pénzbüntetést is kiszabott, harmadrészt azt is kimondta, hogy Méhkerék első embere „érdemtelen az előzetes mentesítésre”.

Tát a bíróságon még az utolsó szó jogán is a futó pályázatokra hivatkozott, és amellett igyekezett érvelni, hogy Méhkerék érdeke az, hogy hivatalban maradhasson. A jogerős ítélet után a lemondását a Facebookon jelentette be, ahol már ekkor azt írta:

„megköszönve az eddigi bizalmat és támogatást, leköszönök, de nem búcsúzok”.

Azt, hogy a jogerősen elítélt, fideszes expolgármester esetében pontosan mit jelent az, hogy ismét az önkormányzat munkatársa lett, egyelőre nem lehet tudni. A helyi hírmondóból ez nem derült ki, a Narancs.hu pedig hiába kérdezett rá a Békés megyei Méhkerék jegyzőjénél, Major Ágnesnél arra, hogy Tát Margitot munkatársként vagy megbízási szerződéses tanácsadóként foglalkoztatja-e település önkormányzata. Bár a jegyzőnek törvényi kötelezettsége lenne erre 15 napon belül válaszolnia, a lap szerint ezt nem tette meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!