Népszava: Hatalmas állami elbocsátások jönnek, már készül a terv

2022. június 16. – 08:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

30 milliárd forintot akar megspórolni a kormány a „központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből” – vette észre a 2023-as költségvetés tervében a Népszava. A Miniszterelnökség a lapnak megerősítette: „A kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett. 2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van.”

A lapnak egy szakszervezeti vezető megerősítette: egyre több jelzést kapnak arról, hogy a komoly leépítést terveznek a kormányhivatalokban. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a lapnak azt mondta, ezekben a hivatalokban összesen 37 ezren dolgoznak.

A Népszavához eljutó információk alapján a minisztériumok költségvetésének 10 százalékos lefaragása nem az egyre inkább gyarapodó központi apparátus létszámának csökkentését, inkább a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsátását jelentheti. Ezt vetíti előre, hogy a nyugdíjba vonulók helyét már most sem tölthetik be. A lap azt is írja: Szabolcsban tíz százalékot is meghaladó létszámcsökkentési tervekről tudnak, a fővárosi szervezet viszont érintetlen maradna.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom