Belvárosi önkormányzat: Karácsony ne csodálkozzon, ha a kormány gondozná a Vörösmarty teret

2022. június 16. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az V. kerületi (Belváros) önkormányzat szerint a főváros felelőtlen és gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről – ezzel a közleménnyel reagált a fideszes vezetésű önkormányzat Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének.

A hírek szerint állami tulajdonba kerülhet a jelenleg a főváros tulajdonában álló Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és Széchenyi István tér is, amelyeket ezután az állam az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna. Karácsony alkotmányellenesnek nevezte a három tér ellentételezés nélküli államosítását, és hozzátette: ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít.

A három tér államosítása a 2013-as „lex Margitsziget” törvényhez hasonló jogi megoldás lehet a Hvg.hu információi szerint. Azt írták, hogy mindez egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, és a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe van elrejtve.

A „lex Margitsziget” lényege az volt, hogy a sziget tulajdonjogát elvették a XIII. kerülettől, és átadták a fővárosi önkormányzatnak. Tarlós István akkori főpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy „a terület fejlesztése volt a motiváció”. A főváros évi 130 millió forint építményadóval gazdagodott a változást követően, igaz, sokat költöttek a sziget fejlesztésére és felújítására is.

Vörösmarty Mihály emlékműve Budapesten, az V. kerületi felújított Vörösmarty téren – Fotó: Faludi Imre / MTI
Vörösmarty Mihály emlékműve Budapesten, az V. kerületi felújított Vörösmarty téren – Fotó: Faludi Imre / MTI

Az V. kerület csütörtöki közleménye azt írja: a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re a Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította fel. „A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek” – írták.

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi fideszes polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását. Azt is írják, hogy szerintük a fővárosi önkormányzat nem látja el az üzemeltetési feladatait, „és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták”. Megjegyzik, hogy a karácsonyi vásárból származó bevételek nem hozzájuk, hanem a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!