Varga Judit a Twitteren köszöntötte a születésnapos Donald Trumpot, de nem tudta taggelni

2022. június 14. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Boldog születésnapot, Trump elnök! Szerettem volna taggelni, de a #CancelCulture sajnos nem engedi. Alig várom, hogy újra viszontlássam a Twitteren” – ezt a szöveget posztolta angolul Varga Judit igazságügyi miniszter a Twitteren kedden délelőtt. Varga a posztban arra utal, hogy tavaly az amerikai közösségi médiumokból véglegesen kitiltották a most 76 éves Donald Trumpot.

Az igazságügyi miniszter az elmúlt években rendszeresen kritizálta a Facebook és Twitter működését. Másfél éve például arra panaszkodott, hogy a Facebook korlátozta bejegyzéseinek elérését. „Látjuk, mi történik a világban, látjuk, hogy a globális techcégek mögötti erőcsoportok akár választásokat is képesek eldönteni. Nem szabad naivnak lennünk, minden eshetőségre fel kell készülni, és átláthatóvá kell tenni ezen globális cégek működését és döntéseit” – fogalmazott.

Két hónappal később pedig arról értekezett Facebook-oldalán, hogy a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket korlátozzák a közösségi médiában. Szerinte a Facebook és a Twitter „shadowbant” használ, azaz „titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk”.

Tavaly januárban Varga azt is megígérte, hogy az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról. „A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!” – írta akkor. A témával ebben a Telex Magyarázóban foglalkoztunk részletesebben is.

Csak remélni tudjuk, hogy a Twitter olyan digitális tér lesz, ahol minden vélemény – politikai beállítottságtól függetlenül – egyformán látható marad”

így gratulált az igazságügyi miniszter Elon Musknak, miután az amerikai milliárdos megvette a Twittert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!