A Fidesz benyújtja a javaslatot, ami 3 milliárd forinttal csökkenti az ellenzéki frakciók pénzét

2022. június 14. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki frakciók havi támogatása gyakorlatilag megfeleződne, a két kormánypárti frakció 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatna azon törvényjavaslat alapján, amit a Fidesz képviselői jövő héten terjesztenek be. A javaslat a frakciók létszáma helyett az országgyűlési választáson induló listákhoz kötné a parlamenti képviselőcsoportoknak járó állami támogatásokat, jelentette be a Magyar Nemzet tudósítása szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy háttérbeszélgetésen.

Május végén Kocsis Máté már belengette, hogy az ellenzéki pártoknak is hozzá kell járulniuk legalább annyival a rezsivédelmi alaphoz, mint „amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években”. Kocsis Máté elmondta: az új szabályok értelmében az ellenzéki frakciók 3 milliárd, míg a két kormánypárti frakció 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat majd ebben a parlamenti ciklusban.

A Kocsis által ismertetett számítások szerint míg az előző ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,2 millió forint költséget jelentett a költségvetésnek, addig egy ellenzéki politikus 3,1 milliót. A mostani ciklusban ezek a számok megváltoztak:

egy kormánypárti politikus után havonta 2,6 milliót fizet az állam, egy ellenzéki képviselő után 4,6 millió forintot.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a Kocsis által említett, összesen 3 milliárdos többlet úgy keletkezett, hogy míg az előző ciklusban hét frakció volt a parlamentben, a mostaniban a Momentummal és a Mi Hazánkkal együtt már kilenc. A képviselők száma viszont nem változott, továbbra is 199-en vannak.

A frakciók száma kettővel több lett, így a parlament működése is többe kerül a következő négy évben, hiszen például több lett a magasabb fizetéssel járó tisztségek száma, mondjuk, a frakcióvezetőké.

Azzal korábban már részletesen foglalkoztunk, hogy a jelenlegi szabályok értelmében melyek azok a pártok, amelyek a mostani ciklusban több pénzből gazdálkodhatnak, és melyek azok a frakciók, amelyek méretük csökkenése miatt kevesebb pénzre számíthatnak. Mivel az ellenzéki pártoknak több frakciója van, mint a korábbi ciklusban, több támogatást is kaptak volna a költségvetésből. Ezen többletet a mostani törvénytervezet egy az egyben el is venné a pártoktól.

A Kocsis által közzétett számok alapján így a pártok havi bontásban ennyiből gazdálkodhatnának:

  • a Fidesz esetében egymillió forintos csökkenésről van szó,
  • a KDNP 2,5 millióval számíthat kevesebbre havonta, ami így 18,5 millió forint lesz,
  • a Demokratikus Koalíció havonta 20 millió forint helyett 9 millióból,
  • a Momentum, a Jobbik és az MSZP nem 18 milliót, hanem csak 7,6 milliót kapna,
  • a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra,
  • az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra

csökken.

A jövő héten benyújtani tervezett törvénycsomagnak több része is van. Megváltozna a frakciónak járó beszédjog hossza is. Nyolc óra helyett négy órára rövidülne egy törvény időkeretes vitája. Szintén ennek a törvénycsomagnak a része egy másik jelentős változás: 2024-től egyszerre tartanák az önkormányzati és az EP-választást is, erről itt már beszámoltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!