Felszabadítják az ország stratégiai benzintartalékait az OMV osztrák finomítójának leállása miatt

2022. június 11. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére is biztosított hazánk üzemanyagellátása – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este.

Közleményében azt írja, a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. „A hazai üzemanyagellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin és dízel tartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet.”

A kormány azt kéri, hogy a felszabadított stratégiai benzin és dízel tartalékot az OMV a lehető leghamarabb pótolja vissza. „Az üzemanyagellátás tehát továbbra is biztosított a magyaroknak, méghozzá Európa legalacsonyabb árán” – áll a TIM közleményében.

Frissítés 22:25-kor: Nem sokkal később meg is jelentek a részletek a kormányrendeletben. Magyarország 18 millió liter 95-ös benzint és 29 millió liter gázolajat szabadít fel. Az OMV elsőbbségi hozzáférésre jogosult, de a rendelet szerint kizárólag „a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából”.

Az eladott benzin és gázolaj 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig kell visszapótolniuk a felszabadított készlettel azonos összetételben, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által meghatározott áron.

Múlt pénteken, egy baleset miatt leállt az OMV schwechati olajfinomítója. A cég közleménye szerint víznyomáspróba alatt egy mechanikai incidens következtében megrongálódott a nyersolaj-desztilláló egység, és két ember könnyebben megsérült.

A tervezett karbantartást Közép-Európa egyik legnagyobb finomítójában a Világgazdaság cikke szerint május 31-ig kellett volna befejezni, ám a múlt pénteki baleset meghiúsíthatja a június 10-re tervezett újraindítást.

Az OMV így nem tud elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből.

A Technológiai és Ipari Minisztérium Minisztérium egy hete még azt közölte, hogy Magyarországon nincsen ellátási probléma, a hazai üzemanyag termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. Már ekkor jelezték, hogy az ország jelentős stratégiai tartalékokkal rendelkezik, melyek vészhelyzet esetén felhasználhatóak. Mostanra úgy látszik, meg kell nyitni ezeket a stratégiai tartalékokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!