OMV-ügy: lesz elég üzemanyag Magyarországon, Ausztria is felszabadítja tartalékait

2022. június 4. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sajtóban megjelent hírekkel szemben a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása – írja szombati közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Péntek este egy karbantartás során történt baleset miatt leállt a schwechati olajfinomító, ezért az OMV nem fog tudni elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből.

A Mol a Telex számára eljuttatott közleményében azt írta: a cégnek nem tisztje nyilatkozni arról, ami az OMV-nél történt, a cégtől még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, de ahogy eddig is, a Mol „ezután is mindent megtesz az ország ellátásbiztonságáért.”

A magyar Technológiai és Ipari Minisztérium minisztérium szerint Magyarországon nincsen ellátási probléma, a hazai üzemanyag termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. A közlemény hozzáteszi, hogy az ország jelentős stratégiai tartalékokkal is rendelkezik, melyek vészhelyzet esetén felhasználhatóak.

Ausztria az ellátás biztonsága és a hosszabb karbantartási munkálatok áthidalása érdekében felszabadítja üzemanyag-tartalékainak egy részét – írja a Die Presse. Erről rendeletet ad ki az energiaellátásért is felelős klíma- környezetvédelmi minisztérium. Az olajfinomítóban keletkezett kár pontos mértékének felmérése folyamatban van. A felszabadítás kizárólag a szükséges üzemanyag-ellátás biztosítására szolgál a károk helyreállításáig vagy az Ausztriába érkező alternatív ellátmányok beérkezéséig.

A kőolajtartalék az osztrákok átlagos, 90 napos olajfogyasztását fedezi. Nemcsak a nyersolaj, hanem a kész üzemanyagok, például a benzin és a gázolaj is részét képezik ennek a tartaléknak. Ebből 112 000 tonna gázolaj és 56 000 tonna benzin került forgalomba. Az Ausztriában tárolt tartalék így összesen hat napi fogyasztással csökken. Karl Nehammer szövetségi kancellár közleményében azt írta: senkinek sem kell aggódnia az üzemanyagellátás miatt, pontosan az ilyen esetekre vannak a tartalékok

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!