Meghalt a négyéves kislány, akit nyolc órára a forró buszba zárva hagytak

2022. június 10. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt az a négyéves kislány, akit szerdán egy gyermekeket szállító kisbuszban felejtettek Tomajmonostorán – írja a Blikk. A busz a helyi óvodába vitte a gyerekeket, leszálláskor pedig nem vették észre, hogy valaki még van a járműben.

Frissítés 11:45-kor: Fazekas Szabolcs Tomajmonostora fideszes polgármestere péntek reggel a falu honlapján közölt egy három mondatos sajtóközleményt a maga és az önnkormányzat nevében, azt írva, hogy „mély sajnálatunkat fejezem ki a család felé a Tomajmonostorán történt eseményeket illetően”. A közleményben nem szereplnek konkrétumok, az sem derül ki belőle, hogy milyen esetről szól, de a Telex kérdésére egy helyi képviselő megerősítette, hogy a 4 éves, buszban felejtett kislány tragikus halálra reagálnak a polgármester sorai. Fazekas azt írta, hogy

„a sajnálatos eset körülményeit a rendőrség és belső eljárás keretében az önkormányzat is vizsgálja.”

A Telex többször is kereste a polgármestert, aki csütörtök óta nem elérhető telefonon a hivatalban, e-mailen pedig egyelőre nem válaszolt a kérdésinkre.

A kislányt szerda délután közel nyolc óra után találták meg az átforrósodott buszban, akkor életveszélyben volt, és mentőhelikopterrel szállították a debreceni kórházba. Az orvosok napokon keresztül küzdöttek az életéért, de péntek reggel a szervezete feladta a harcot.

A Karcagi Rendőrkapitányság szerdán még foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított nyomozást, és egy ötvenhat éves kunhegyesi lakost hallgattak ki gyanúsítottként. Pénteken ugyanakkor már arról tájékoztatta a Telexet a megyei rendőrkapitányság, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés (azóta már halált okozó gondatlanság) miatt nyomoznak, letartóztatást nem rendeltek el az ügyeben.

Az, hogy gyerekeket forróságban bezárt autóban hagynak, nem ritka jelenség, Amerikában átlagosan 9 naponta hal meg ebben valaki. A Telexen részletes cikkben jártuk körbe ezt a témát, amely itt olvasható.

Az Országos Mentőszolgálat általánosságban a következő tájékoztatást adta a hasonló esetekről:

A hőguta súlyos, életveszélyes állapot, illetve folyamat, ami azonnali beavatkozást igényel! A nagy hőterhelés és a hőleadás akadályozottsága miatt ilyenkor teljesen felborulhat a szervezet működési egyensúlya, a testhőmérséklet 41 Celsius-fok fölé emelkedhet. Erős, lüktető fejfájás, hányinger, hányás mellett hamarosan tudatzavar majd eszméletlenség alakulhat ki.

Általános első teendők:

  • Súlyos tünetek, tudatzavar, eszméletlenség esetén azonnali mentőhívás, stabil oldalfekvés megteremtése,
  • a ruházat eltávolítása, a szoros részek meglazítása (nyakkendő, nadrágszíj),
  • a bajbajutott hűvös helyre juttatása, lefektetése,
  • mihamarabbi hideg vizes testborogatás vagy bármilyen más hűtés,
  • lassan, fokozatosan de bőséges folyadékbevitel megtartott eszmélet mellett.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!