Megint leszakadhat az ég pénteken

2022. június 10. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdához és csütörtökhöz hasonlóan pénteken is zivatarok és erős széllökések várhatóak Magyarországon – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az időjárás megtévesztő lehet, mert az ország nagy részében sütni fog a nap, de nyugatról keletre megint áthalad egy zivatarhullám az országon, és nem tudni, hol mikor csap majd le megint.

Csütörtökön az ország több pontján is heves esőzések voltak, a csatornarendszer sok helyen nem tudta elnyelni a hirtelen lehulló rengeteg vizet. Budán például szügyig gázoltak az autók az esővízben, míg Nagymarosnál sárlavina zúdult a vasúti sínekre, és pótlóbusszal kellett szállítani az utasokat. A vasúti sínek még pénteken sem járhatók, ezért a nemzetközi vonatok Komárom felé kerülnek, a személyvonatokat pedig a pótlóbuszok mellett pénteken pótlóhajók is helyettesítik Nagymaros és Zebegény között.

De az ország többi része sem maradt ki: Pécsen pincék áztak be, Vásárosdombónál pedig szinte hihetetlen mennyiségű, 109 milliméter csapadék hullott péntek reggelig. Nem véletlen, hogy csütörtökön több mint kétszáz helyre riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károk miatt.

A rendőröket csütörtök délután eltévedt kirándulók hívták segítségül a Dömöst Pilismaróttal összekötő erdei útról. A túrázók még a jó időben elmentek a Ferenczy-sziklához, de aztán a nagy eső miatt nem tudtak lejönni, így a rendőröknek kellett őket a járőrautóval visszavinni a Dömösön leállított kocsijukhoz.

Pénteken délelőtt elsősorban a Dunántúlon, délután az ország közepén, estefelé pedig már Kelet-Magyarországon várhatóak a legnagyobb záporok. Az esőzést több helyen heves szél is kísérheti, a csütörtökhöz hasonlóan számolni kell azzal, hogy néhány helyen majd kézzel kell kidugítani az eltömődött csatornákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!