Újabb tranzitzónás pert vesztett az állam Strasbourgban

2022. június 9. – 12:26

frissítve

Újabb tranzitzónás pert vesztett az állam Strasbourgban
A kibővített tompai tranzitzóna 2017. április 6-án – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb strasbourgi ítélet született a jogellenes tranzitzónás fogvatartások ügyében. A hazai hatóságok 136 napon át önkényesen tartották fogva a menedékkérő családot, négy iraki gyereket és szüleiket. A családot a Magyar Helsinki Bizottság képviselte, írja közleményében a szervezet.

Az Irakból elmenekült családot 2017-ben négy és fél hónapon át tartották fogva a tompai tranzitzónában. A konténerekben elhelyezett 3, 7, 9 és 17 éves gyerekek számára nem biztosítottak koruknak megfelelő oktatási-nevelési szolgáltatást. Az édesanya betegsége miatt többször elájult, sürgős orvosi segítségre szorult, amikor átszállították a külső rendelőbe, mindig rendőri kísérettel tették. A hazájában megkínzott apa pedig hiába kért szakszerű, pszichiátriai vagy pszichológiai segítséget, nem kapott.

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, mert egyrészt jogellenesen tartotta fogva az egész családot megfelelő jogorvoslati lehetőség nélkül, másrészt a gyerekek esetében

a fogvatartási körülmények annyira rosszak voltak, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek.

Ezért az ítélet összesen 15 500 euró igazságos elégtételt, azaz kártérítést ítélt meg az azóta Németországban letelepedett panaszos családnak.

Tavaly egy iraki család esetében született hasonló döntés, ott a menedékkérő családot a teljes menekültügyi eljárás idejére, időkorlát nélkül a tranzitzónába zárták, az apának hónapokon át nem adtak enni.

Az Európai Bíróság 2020 végén meghozott ítélete szerint jogellenesen tartották őrizet alatt a magyar hatóságok a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a tranzitzónákban, és ezzel megsértették a nemzetközi védelem iránti kérelmüket, illetve a kiutasításukhoz kapcsolódó uniós jogszabályokat. A döntést Varga Judit igazságügyi miniszter akkor úgy kommentálta, hogy Magyarország csak addig lesz magyar ország, ameddig megmaradnak határai. „Ezért határaink védelmére nem csak ezerszáz éves államiságunk, de gyermekeink jövője is kötelez” – írta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!