Közel egymillió autót kellene levizsgáztatni június végéig

2022. június 7. – 09:14

frissítve

Közel egymillió autót kellene levizsgáztatni június végéig
Fotó: Zách Dániel / Alapjárat

Másolás

Vágólapra másolva

Június végéig majdnem egymillió autót kellene levizsgáztatni, mert le fog járni a járványügyi veszélyhelyzetre hirdetett moratórium, ez lehetetlen feladat, de a vizsgaállomások megtesznek mindent – mondta az Infostartnak Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

Tovább tartanak nyitva a vizsgaállomások, de úgy néz ki, túl sokan hagyták az utolsó pillanatra a műszaki vizsgák meghosszabbítását. Sipka szerint ráadásul sok autó nem lehet jó állapotban, mert a sofőrök már két éve elkerülték a vizsgáztatást, így még tovább tarthat az ügyintézés.

Mi is írtunk arról korábban, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, azaz 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró okmányok június 30-ig érvényesek. A kormány erre a két évre moratóriumot hirdetett a járványveszély csökkentése miatt. Nemcsak az autók műszaki vizsgái, de a személyi igazolványok, a jogosítványok, az útlevelek és a diákigazolványok is le fognak járni júliustól.

Mi több fővárosi kormányhivatalba szerettünk volna időpontot foglalni a lejáró okmányok meghosszabbítása miatt, de ez már május elején sem sikerült. Akkor még Budapest Főváros Kormányhivatala a Telex kérdésére azt mondta: „A kormányablakok kapacitása a jelenleg tapasztalt ügyfélforgalom kiszolgálására elegendő.” A személyazonosító okmányok cseréje időpont nélkül is intézhető, csak hosszabb várakozási idővel kell számolni.

A jogosítványok meghosszabbítása annyiból egyszerűbb, hogy ott nincs szükség személyes ügyintézésre. Az Ügyfélkapun keresztül a hosszabbítás online is megtehető, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!