Orbán Viktor leginkább Szent Istvánhoz mérhető – mondja az érte évente miséző plébános

2022. június 7. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Semmifajta kultuszról nincs szó. Mindenkiért imádkozunk, akivel dolgunk van

mondta a Népszavának adott interjúban Osztie Zoltán plébános, teológus, aki huzamosabb ideje (mint a cikkből kiderül, már nem is tudja, hány éve) Orbán Viktor minden születésnapján misét tart a kormányfőért. Szerinte azonban nincs szó pártpolitizálásról, „mi nem a Fidesz elnökéért imádkoztunk (…) az ország hivatalban lévő miniszterelnökéről van szó, ez független a pártoktól” – indokolja. Később aztán egy válaszából kiderül: amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, érte mégsem tartottak misét.

Az interjúban arról is beszél, hogy Orbán Viktor szerinte „leginkább Szent Istvánhoz” fogható, bár ehhez „kicsit el kell engedni a fantáziánkat”. Persze annyira mégsem, hiszen „család és a családpolitika összetartozik Szent Istvánnál és a miniszterelnök úrnál is”, avagy Orbán Viktor azokra az alapokra építkezik, amiket az első magyar király letett.

Az újabb kétharmados többségben is látja a saját szerepüket. „Aligha mi határoztuk meg a választás kimenetelét”, de „ha hiszünk abban, hogy az imádságnak ereje van, és formálja a lelkeket, akkor eleve csak igen lehet a válasz”.

Osztie Zoltán szavai persze aligha lephetnek meg bárkit is, aki látta lapunkban a szentmiséről forgatott videót (abból kiderül: ez volt a tizedik mise Orbán Viktorért). Akkor Osztie, aki korábban a CÖF-fel egy időben szoros együttműködő Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke is volt, Orbánt Isten ajándékának nevezte, aki „fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát”.

A misén elhangzottak nyomán a Népszava újságírója megkérdezte, hogyan lehetséges az, hogy mintha nem lenne gondja azzal, ha a mostani miniszterelnök diktátorként viselkedik, amire Osztie ezt válaszolta: „Ha a szónak abban az értelemében vesszük a diktátort, hogy egy vezető diktál, akkor erre még szükség is van.”

Az Orbán Viktorért tartott szentmise tartalmára később részletes írásban reagált az idén tavasszal leállított Papifrankó Youtube-csatornáról szélesebb körben ismert Hodász András atya. A Szemlélek oldalon megjelent írásában a miséről forgatott Telex-videóról is elmondta a véleményét; szerinte „idős, jobboldali, keresztény embereket” mutattunk be, „erősen kritikus kontextusban, kvázi kifigurázva őket”. Lapunk erre adott válaszban leszögezte: valóban „idős, jobboldali, keresztény embereket” mutattunk be, hiszen jellemzően belőlük állt a mise közönsége, viszont a riportban nem kommentáltunk, nem értelmeztünk utólag semmit, nem használtunk zenei aláfestést, nem mutattunk goromba vagy lejáratónak szánt képeket senkiről – mindössze bemutattuk, hogy mi hangzik el egy misén, amit Orbán Viktornak tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!