Nem vágunk össze olyan anyagot, ami hazugság – a Telex válasza Hodász atya kritikájára

2022. június 4. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen pénteken jelent meg Hodász András reagálása, amelyben a katolikus pap egyszerre bírálta az Orbán Viktorért tartott szentmise tartalmát, és a miséről forgatott Telex-videót. Hodász atya a Szemléleken megjelent írásában úgy vélte: a Belvárosi Nagyboldogasszony plébániatemplomban Orbán Viktorért tartott mise súrolja a személyi kultusz és a teológiai eretnekség határát, a Telexnek az eseményről készült videójában pedig szerinte „idős, jobboldali, keresztény embereket mutattak be, erősen kritikus kontextusban, kvázi kifigurázva őket”. Hodász szerint a videó bántóan kifigurázó lett, az idős emberek naivitását kihasználva a nyilatkozataikat olyan kontextusba helyezte, ami rossz színben tünteti fel őket, és bár a Telex részéről kommentár nem hangzott el, anélkül is lejáratták magukat a nyilatkozók.

Röviden a Telex is szeretne reagálni Hodász András kritikájára. A Telexen valóban „idős, jobboldali, keresztény embereket” mutattunk be, hiszen jellemzően belőlük állt a mise közönsége, és őket tudtuk megszólítani. Viszont Hodász idézetének folytatásában őket „erősen kritikus kontextusban, kvázi kifigurázva” mutattuk be, amit viszont nem értünk. A riportban nem kommentáltunk, nem értelmeztünk utólag semmit, nem használtunk zenei aláfestést, nem mutattunk goromba vagy lejáratónak szánt képeket senkiről – mindössze bemutattuk, hogy mi hangzik el egy misén, amit Orbán Viktornak tartanak.

A videóban egyedül a kérdéseink lehetnek kritikusak, de az is a sajtó feladata közé tartozik, hogy kritikus kérdései legyenek. Azokat a kérdéseket igyekszünk feltenni, amik szakmailag helytállóak, és érdekes lehet a közönségünknek is. Ha ezt nem így csinálnánk, akkor rosszul végeznénk a munkánkat és elvesztenénk az olvasóinkat, nézőinket is. Sőt, egy kritikus kérdésre is lehet teljesen helytálló választ adni, ebben a videóban pedig teljes mértékben az olvasóra bíztuk, hogy ez alapján mit gondol a miséről.

Arról a mondatról, hogy „a vágóasztalon szinte bármiből ki lehet hozni bármit”, egy dolgot fontos elmondanuk: a videóinkban, ahogy mindenki más, mi is sűrítünk, kiemelünk fontosabb, emlékezetesebb pillanatokat, olyan mondatokat és jeleneteket, amik az esemény vagy az interjú kulcsmomentumai, de nem vágunk össze olyan anyagot, ami hazugság, ami összekeveri az okot és az okozatot, ami szándékosan hibásan értelmez és köt össze megszólalásokat.

Mi minden eseményt, problémát vagy véleményt csak a nekünk megszólalók segítségével tudunk minél alaposabban és több szemszögből bemutatni, ami a magyar nyilvánosságban egy egyre ritkuló dolog. Ezért mi köszönjük, hogy ebben a videóban többen is kamera előtt válaszoltak a kérdéseinkre és vállalták a véleményüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!