Hodász atyának nem tetszett sem az Orbán Viktorért tartott mise, sem a Telex videója a miséről

2022. június 3. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktort már tizedik alkalommal köszöntötték misével és imádsággal a születésnapján. Az idei miséről a Telex videót forgatott, Hodász András pedig elmondta a véleményét a videóról és a miséről is.

A Telex videója a különleges szentmiséről itt látható:

Hodász András a Szemlélek oldalon részletes írásban reagált az Orbán Viktorért tartott szentmise tartalmára, de a miséről forgatott Telex-videóról is elmondta a véleményét.

„Néhány napja napvilágot látott egy videó a Telexen, amelyben idős, jobboldali, keresztény embereket mutattak be, erősen kritikus kontextusban, kvázi kifigurázva őket.

Nem! Inkább kezdjük így:

Néhány napja tartottak egy szentmisét a Belvárosi Nagyboldogasszony plébániatemplomban Orbán Viktorért, amely súrolja a személyi kultusz és a teológiai eretnekség határát.

Melyik mondat igaz? Mindkettő.”

Ezzel a példával indítja a cikkét, amely kritizálja mind a misén elhangzottakat, mind a Telex-videó hangnemét, egyben rámutat a kettős mércére, ami a videóban szereplők, és az ellenzéki politikai oldal részéről is tapasztalható.

Mi volt a baj a misével?

  • Szerinte bár lehet imádkozni a vezetőkért, így egy politikusért is, a misén elhangzott több teológiai tévedés és túlzott erkölcsi ítélet is.
  • Teológiai tévedés például azt állítani, hogy bárki, akár Orbán Viktor a Szentlélek erejével végzi a munkáját, hiszen ezt az Egyház saját magáról mondja, sosem világi hatalomról és sosem személyekről, beleértve a pápát is. Ez legitimálná a politikus hibás döntéseit is, ami súlyos erkölcsi tévedés.
  • A misén elhangzottak erősen személyi kultuszra emlékeztetnek, amiről Hodász azt írja, Magyarországon nagyon rossz emlékei vannak az embereknek.

Na és a videóval?

  • Hodász szerint a videó bántóan kifigurázó lett, az idős emberek naivitását kihasználva a nyilatkozataikat olyan kontextusba helyezte, ami rossz színben tünteti fel őket, és bár a Telex részéről kommentár nem hangzott el, anélkül is lejáratták magukat a nyilatkozók.
  • Szerinte a szekuláris (azaz világi, nem egyházi) média gyakran inkább az egyházat rossz színben feltüntető ügyekről számol be.

Kettős mérce

  • Hodász szerint a kettős mérce hungarikumként a magyar társadalom alapvető építőköve lett.
  • Például a videóban a plébános atya kikéri magának, hogy orbánistának nevezzék, ami megbélyegző, ezután rögtön ugyanolyan megbélyegző és kirekesztő jelzőkkel illeti a neki nem tetsző politikai oldal politikusait és szimpatizánsait.
  • A videóban a „szabad-e egy papnak politizálni” kérdésre lelkes helyeslés érkezett, pedig az atya szerint érdekes gondolatkísérlet, hogy ha ő maga például Márki-Zay Péternek tartott volna szentmisét, annak egészen más visszhangja lett volna katolikus körökben, mint ennek.

Végül a cikk a következő gondolattal zárul:

A Telex videója voltaképpen lakmuszpapír: megmutatja, hogy mennyire el van savasodva a magyar társadalom, mennyire mélyen gyökereznek a problémák. Ha nem kezd mindkét oldal őszinte önvizsgálatba és komoly párbeszédbe, akkor elvesztünk. Hiába 480 a benzin.

A Telex reakciója Hodász atya kritikájára ebben a cikkben olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!