Szijjártó Péter közös fotóval gratulált Boris Johnsonnak a Facebookon

2022. június 7. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közös fotóval gratulált Boris Johnsonnak, mert a brit miniszterelnök ellen indított bizalmatlansági indítvány elbukott hétfő este, ezzel Boris Johnson marad a miniszterelnök.

Frissítés 13:58-kor: A külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol az újságírók kérdésre elmondta: „nem avatkozunk bele és nem is kommentáljuk más országok döntéseit. Mi a brit választópolgárokra és a konzervatív parlamenti képviselőkre bízzuk természetesen, hogy ki Nagy-Britannia miniszterelnöke és ki a konzervatívok vezetője” – írja az MTI.

Szijjártó azt mondta: Facebook-posztjában a kiállása a brit miniszterelnök mellett pusztán személyes volt.

„Jól ismerem Boris Johnsont, hiszen szolgáltunk együtt külügyminiszterekként. Tudom, hogy milyen tisztelettel közelít Magyarország felé, tudom, hogy külügyminiszterként mennyit dolgozott azért, hogy a magyar-brit kapcsolatok fejlődjenek. És ez az elkötelezettsége miniszterelnökként is fennmaradt (...) A magyar brit-kapcsolatok jövője szempontjából és némi személyes barátságból fakadóan közelítettem meg ezt a kérdést”.

Balra Boris Johnson brit miniszterelnök, jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Balra Boris Johnson brit miniszterelnök, jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A bizalmatlansági indítványnál a 359 képviselőből 148-an szavaztak a brit miniszterelnök ellen, a szavazás érvényességéhez 180 képviselő támogatására lett volna szükség. Johnson szerint ez az eredmény „extrém jó, pozitív és döntő”, de az ellenzéki Munkáspárt vezére, Keir Starmer úgy nyilatkozott: a konzervatív képviselők ezzel a döntésükkel cserben hagyták a brit szavazókat.

A bizalmatlansági indítványt azért kezdeményezték a brit miniszterelnök ellen, mert azzal, hogy a kollégáival összejárt bulizni a járvány alatt, többször is megszegve a maga által hozott Covid-szabályokat. Ezért hivatalosan el is ítélték, és pénzbüntetést kapott. Nemcsak a miniszterelnök, de a Konzervatív Párt támogatottsága is nagyon lecsökkent az elmúlt hónapokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!