Csák János: Régóta intellektuális kapcsolatban vagyunk Orbán Viktorral

2022. június 1. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Régóta intellektuális kapcsolatban” van Orbán Viktorral, akivel sokszor beszélgetett arról, hogy „a kormányzásnak az adminisztráció mellett az ország jövőképességét kell szolgálnia”, mondta az új kulturális és innovációs miniszter, Csák János a Mandinernek. Az interjúból kiderült, a magát „reálpolitikusnak” tartó Csák „egy jó hónapig” töprengett azon, legyen-e miniszter, de feladta a „remeteségét a nemzet jövőképességének elősegítésére”.

Ezután – ahogy a bizottsági meghallgatásain is – újra a miértekről és a hogyanokról beszélt, kissé filozofikusan, amikor például olyanokat mondott, hogy beszélgetései Orbánnal „az eltelt huszonöt évben mindig arról szóltak, miként lehet jövőképes megoldásokat létrehozni. Ehhez először is világosan kell látni a miérteket. Azt, hogy milyen képünk van az emberről mint társas lényről, mit tekintünk emberi jónak, amit szeretnénk megőrizni és erősíteni az életvilágunk rendjében. Ennek fényében tudunk foglalkozni a hogyanokkal.”

Csák szerint „a jó vezető akkor szolgálja legjobban a szervezetet, ha idejének ötven-hatvan százalékát töprengésre, a világ és a folyamatok értelmezésére szánja. Úgy tekintem, hogy ez is a munkaköri leírásom része.” Szerinte az is a feladata, hogy ebben a mai bizonytalan és változékony világban „amennyire lehetséges, mégis proaktívan alakítsuk az eseményeket és a folyamatokat”.

A miniszter azt is mondta, a választások után az ellenzék kénytelen volt rácsodálkozni arra, hogy egyáltalán nem ismeri, érti ezt az országot, miközben „a kormány azok mögött áll, akik maguk is előre akarnak lépni, akik boldogulni akarnak”. Csák szerint „a magyarokat, a választóidat nemcsak ismerni, de elfogadni és szeretni is kell. Szeretet nélkül nem megy.”

Az interjúban ezek mellett még olyanokat is mondott, hogy:

  • „A miniszterelnök számtalanszor hangsúlyozta, hogy az ellenfél véleményét intellektuális és minden más erővel cáfoljuk, de az emberi méltóságát tiszteletben tartjuk. Tartom magam ahhoz, hogy amennyiben az ellenzék, Soros György vagy Brüsszel olyasmit követ el, ami következetlen, logikátlan és a magyarok érdekeivel ellentétes, azt meg kell nevezni. Ez a kötelessége egy kormányzati szereplőnek.”
  • A Corvinusnak szerinte jót tett a modellváltás, amit abból is látni, hogy többet publikálnak tudományos lapokban.
  • „A miniszterelnök és a kormányzat abban hisz, hogy a magyar jövő az innováció erejében van. Ebben óriási szerepük lesz a felsőoktatási intézményeknek.”
  • Csák a Fudanról azt mondta, a magyaroknak a nyugati és a keleti világot egyaránt érteniük kell, méghozzá közvetlen együttműködésekkel.
  • „A kormány bevezette a bajor típusú szabályozást, és a CEU annak sem tudott megfelelni, ezért elment Bécsbe. Jó egészséget kívánok nekik!”
  • „Nem berobbanni akarok, hanem megérteni, beilleszkedni és aztán előállni a jobbító javaslatainkkal.”

A Csák Jánosról szóló portrénkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!