Jánosból is több van az új államtitkárok között, mint nőből

Legfontosabb

2022. május 31. – 14:53

frissítve

Jánosból is több van az új államtitkárok között, mint nőből
Miniszterek, államtitkárok és a köztársasági elnök 2022. május 25-én a Sándor-palotában – Fotó: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán vették át megbízóleveleiket a Sándor-palotában az ötödik Orbán-kormány államtitkárai. A tíz minisztérium munkáját ötvenhét államtitkár segíti majd, tehát pontosan annyian vannak, ahány embert ki kellett vezetni a szerdai Tool-koncertről mobilozás miatt.

Az ötvenhét államtitkár mellett eddig öt közigazgatási államtitkár vette át a megbízólevelét, de ők különböznek a többi államtitkártól, a közigazgatási államtitkárok ugyanis elvileg nem politikai kinevezettek, ők a minisztériumok szakmai vezetői. Éppen ezért soha nem lehetnek többen, mint ahány minisztérium van.

Mínusz 1

2018-ban egyébként ennél kevesebb államtitkár kapott megbízólevelet a kormányalakításkor, ötvenegyen voltak. Számuk azonban hamar emelkedni kezdett, 2018 decemberében már ötvenhét államtitkár dolgozott a kormányban, az előző ciklus végén pedig már ötvennyolc. Tehát az, hogy most ötvenhét államtitkárt neveztek ki, összesen 1 fős csökkenést jelent.

Ehhez képest 2010-ben már az okozott galibát, hogy a kormány 42 államtitkára nem fért be egyszerre a Sándor-palota legnagyobb termébe, ezért két turnusban kellett menniük a kinevezéseikért.

Az előző ciklus indulásakor az Emmi és a Miniszterelnökség foglalkoztatta a legtöbb államtitkárt, 9-9 dolgozott a tárcáknál. 2022-ben ez változott, már csak azért is, mert az Emmit feldarabolták. Mostantól a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán lesz a legtöbb államtitkár: tíz. Utána kilenc államtitkárral a Miniszterelnökség, majd hattal a Belügyminisztérium következik. Öt-öt államtitkár lesz a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, az Agrárminisztériumban és a Technológiai és Ipari Minisztériumban. Négyet-négyet neveztek ki a Pénzügyminisztériumba, a Honvédelmi Minisztériumba és a Kulturális és Innovációs Minisztériumba, Lázár János Építési és Beruházási Minisztériumában pedig három államtitkár dolgozik majd. Legkevesebben, mindössze ketten az Igazságügyi Minisztériumban lesznek.

Jánosok > nők = Péterek

Az 57 államtitkár között mindössze öt nő van, ami nem egészen 9 százalékos arány. Az ötből ketten a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, ketten a Technológiai és Ipari Minisztériumnál dolgoznak, az ötödik pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodán. A helyzet leginkább a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál kiegyenlített, ahol így az államtitkárok fele nő.

Összehasonlításul: Jánosból is több van az államtitkárok között, mint nőből (hét államtitkárunk keresztneve János), Péterből pedig ugyanannyi. Az előző ciklus végén sem álltunk ebben nagyon máshogy, ezelőtt négy női államtitkár volt, de legalább Jánosból és Péterből is csak ugyanennyi. Az előző ciklus eleje viszont még máshogy nézett ki, majdnem kétszer annyi nő volt az államtitkárok között, mint most: 9 női államtitkárral kezdett a kormány 2018-ban, közülük a legtöbben, 5-en, az Emmiben voltak.

Új arcok, akik nem is újak

A most meghatalmazott államtitkárok közül huszonhárman új kinevezettek, azaz az előző ciklus végén nem voltak államtitkárok. Persze van közöttük olyan, aki korábban már volt államtitkár, sőt exminiszter is került közéjük. Az újak:

  • Bolcsik Zoltán (Belügyminisztérium): Pintér Sándor bizalmasa, korábban a belbiztonsági titkosszolgálatként működő, a belügyminiszter alá rendelt Nemzeti Védelmi Szolgálatot vezette. Bolcsik először azzal szerzett magának országos ismertséget, hogy ő irányította a móri mészárlás utáni nyomozást. Ez az a nyomozás, ami alapján vádat emeltek Kaiser Ede és Hajdú László ellen, és el is ítélték őket, később viszont meg kellett semmisíteni az ítéletet, mert kiderült, hogy nem ők voltak az elkövetők.
  • Csepreghy Nándor (Építési és Beruházási Minisztérium): 2018 előtt a Lázár János irányítása alatt álló Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese volt, azóta az Áder-féle Kék Bolygó Alapítványt igazgatta. Lázárral együtt tér vissza a kormányzati munkához.
  • Dukai Miklós (Belügyminisztérium): Eddig is a belügynél dolgozott, önkormányzati helyettes államtitkárként.
  • Hoppál Péter (Kulturális és Innovációs Minisztérium): 2014-től 2018-ig kultúráért felelős államtitkár volt, 2018 óta miniszteri biztosként felelt a kulturális alapellátásért.
  • Hornung Ágnes Anna (Kulturális és Innovációs Minisztérium): 2018-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára volt, de aztán szülési szabadságra ment.
  • Koncz Zsófia (Technológiai és Ipari Minisztérium): Fideszes parlamenti képviselő, aki 2020-ban, az apja halála miatt megtartott időközit megnyerve jutott az Országgyűlésbe. Közéleti pályafutását a Fidelitasban kezdte: Böröcz Lászlóval együtt ő jelentette be, hogy a szervezet „provokátorfigyelő csapatot” szervez. A kezdeményezés az adatvédelmi biztos bírálatai után elhalt.
  • Kutnyánszky Zsolt Krisztián (Technológiai és Ipari Minisztérium): Korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára volt.
  • Lánszki Regő Balázs (Építési és Beruházási Minisztérium): Építészmérnök, ingatlanszakértő, 2019-ig a II. kerületben volt fideszes önkormányzati képviselő. 2012 és 2014 között a Budapesti Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója volt.
  • Latorcai Csaba János (Miniszterelnökség): 2018 óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára volt, azaz pont azt a posztot töltött be, amiről fentebb azt írtuk, hogy betöltője nem politikai kinevezett. Latorcai pályafutása azonban éppen azt példázza, hogy nagyon is van átjárás a politikai kinevezett és a közigazgatási pozíciók között. Latorcai 2010 és 2014 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (itt dolgozott együtt Navracsics Tiborral, akinek most is államtitkára lesz), az Emberi Erőforrások Minisztériumában, majd a Miniszterelnökségen helyettes államtitkárkodott.
  • Lóga Máté (Miniszterelnöki Kabinetiroda): A Magyar Nemzeti Bank Strukturált Finanszírozás Stratégiai Igazgatóság igazgatója volt, valamint 2018-tól a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatói tanácsadója is.
  • Maróth Gáspár (Honvédelmi Minisztérium): 2020 óta védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, azelőtt „a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos” volt. Az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadójaként dolgozott, 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője. Azóta is kiváló a kapcsolata Orbánnal. Néhány éve egy 2015-ös egészségügyi kartellüggyel összefüggésben is felmerült a neve, de a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata szerint nem tett semmi jogszabályba ütközőt.
  • Máté János (Miniszterelnöki Kabinetiroda): Korábban a Miniszterelnöki Külügyi Főosztály vezetője volt a Miniszterelnökségen.
  • Mayer Gábor (Miniszterelnökség): Közgazdász, erdőmérnök, 2003 és 2006 között az osztrák–magyar határon átnyúló PHARE-program programmenedzsere, 2006 és 2010 között a győri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, később a Soproni Egyetem kancellárhelyettese, majd a győri Széchenyi István Egyetem központvezetője és az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna programvezetője.
  • Nagy Bálint (Építési és Beruházási Minisztérium): Korábbi keszthelyi polgármester, jelenleg a Fidesz parlamenti képviselője Zala megye 2. választókerületéből. Polgármestersége alatt álláshalmozás miatt került bajba.
  • Nobilis Márton (Agrárminisztérium): Eddig Nagy István agrárminiszter kabinetfőnöke volt.
  • Panyi Miklós (Miniszterelnökség): Az állami pénzekkel kitömött, a kormánnyal mindig mindenben egyetértő „kutatóközpont”, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatóhelyettese volt, aztán a Miniszterelnökségen kabinetfőnök.
  • Raisz Anikó (Technológiai és Ipari Minisztérium): Az Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára.
  • Révész Máriusz (Miniszterelnökség): A nyolcvanas évek vége óta Fidesz-tag, 1998 óta parlamenti képviselő. 2016-tól a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos
  • Schmidt Ádám (Honvédelmi Minisztérium): Kovács Katalin kajakos férje, Orbán Viktor sportügyi tanácsadója. Korábban a Magyar Olimpiai Bizottság, a kosárlabda-szövetség és a Puskás Akadémia jogásza.
  • Süli János (Külgazdasági és Külügyminisztérium): Az előző kormányban ő volt a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, előtte Paks polgármestere, azelőtt meg az atomerőmű vezérigazgatója.
  • Takács Péter (Belügyminisztérium): Az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyetteseként dolgozott, előtte János-kórház finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója, majd az intézmény átalakítása után megbízott főigazgatója volt.
  • Túri Anikó (Miniszterelnöki Kabinetiroda): A Magyar Nemzeti Banknál volt jogász.
  • Vitézy Dávid (Technológiai és Ipari Minisztérium): 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közösségi közlekedés fejlesztését, különösen a regionális és távolsági viszonylatok összehangolását felügyelő miniszteri biztosa. Aztán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, 2020-tól pedig a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Államtitkárok minisztériumonként 2018-ban és 2022-ben

Miniszterelnökség

2018: Aszódi Attila, Becskeházi Attila Csaba, Fürjes Balázs, Orbán Balázs, Potápi Árpád János, Soltész Miklós, Takács Szabolcs Ferenc, Tuzson Bence, Varga Judit.

2022: Fürjes Balázs, György István, Panyi Miklós, Potápi Árpád János, Révész Máriusz, Soltész Miklós, Ágostházy Szabolcs Imre (Navracsics Tibor mellett), Latorcai Csaba (Navracsics Tibor mellett), Mayer Gábor (Navracsics Tibor mellett).

Miniszterelnöki Kormányiroda

2018: Czepek Gábor, Juhász Edit, Kovács József, Fónagy János

2022: A szervezet megszűnt.

Miniszterelnöki Kabinetiroda

2018: Nagy János, Dömötör Csaba

2022: Dömötör Csaba, Kovács József, Kovács Zoltán, Máté János, Nagy János, Papp Károly, Tuzson Bence, Fónagy János (Nagy Márton mellett), Lóga Máté (Nagy Márton mellett), Túri Anikó (Nagy Márton mellett).

Agrárminisztérium

2018: Bitay Márton Örs, Farkas Sándor, Feldman Zsolt, Kis Miklós Zsolt, Rácz András, Zsigó Róbert.

2022: Farkas Sándor, Feldman Zsolt, Nobilis Márton, Rácz András, Zambó Péter.

Belügyminisztérium

2018: Kontrát Károly, Pogácsás Tibor.

2022: Bolcsik Zoltán, Dukai Miklós, Fülöp Attila, Maruzsa Zoltán, Rétvári Bence, Takács Péter.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

2018: Bódis József, Fekete Péter, Fülöp Attila, Nagy Anikó, Pacsay-Tomassich Orsolya, Rétvári Bence, Szabó Tünde, Novák Katalin, Vitályos Eszter Zsuzsanna.

2022: A szervezet megszűnt.

Építési és Beruházási Minisztérium

2018: A szervezet még nem létezett.

2022: Csepreghy Nándor, Lánszki Regő Balázs, Nagy Bálint.

Honvédelmi Minisztérium

2018: Németh Szilárd, Szabó István.

2022: Gion Gábor, Maróth Gáspár, Schmidt Ádám, Vargha Tamás.

Igazságügyi Minisztérium

2018: Kecsmár Krisztián, Vízkelety Mariann, Völner Pál.

2022: Bóka János, Répássy Róbert.

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2018: György László, Kaderják Péter, Kara Ákos, Mosóczi László, Schanda Tamás, Weingartner Balázs.

2022: A szervezet megszűnt.

Kulturális és Innovációs Minisztérium

2018: A szervezet még nem létezett.

2022: György László, Hoppál Péter, Hornung Ágnes, Vitályos Eszter.

Külgazdasági és Külügyminisztérium

2018: Magyar Levente, Menczer Tamás.

2022: Azbej Tristan, Magyar Levente, Menczer Tamás, Süli János, Sztáray Péter.

Pénzügyminisztérium

2018: Banai Péter Benő, Hornung Ágnes, Izer Norbert, Rákossy Balázs, Tállai András.

2022: Banai Péter Benő, Izer Norbert, Tállai András, Vágujhelyi Ferenc.

Technológiai és Ipari Minisztérium

2018: A szervezet még nem létezett.

2022: Koncz Zsófia, Kutnyánszky Zsolt Krisztián, Raisz Anikó, Steiner Attila, Vitézy Dávid.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!