Beadták a bontási kérelmet a Márványmenyasszony épületére

2022. május 25. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bontási kérelmet adtak be a legendás étterem, a Márványmenyasszony épületére, írja az Építészfórum. Az ingatlanra ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, az ÉTDR-ben ugyanis most felbukkant a bontási kérelem. (ÉTDR: Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer.)

A Márványmenyasszony – Fotó: Böszörményi Edina / Telex
A Márványmenyasszony – Fotó: Böszörményi Edina / Telex

A lap szerint látványtervek még nem érhetőek el az adatbázisban, így kérdés, hogy az új együttes megemlékezik-e majd valamilyen módon a legendás vendéglőről, ami annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott. Az épület bontásának hírére 2021-ben komoly sajtóvisszhang kerekedett, múlt év januárjában pedig a Miniszterelnökség végül el is rendelte a műemlékvédelmi eljárás megindítását (a Wichmann kocsma épületére szintén ekkor került ideiglenes védelem).

Mint arról a 24.hu márciusban beszámolt, az évre szóló ideiglenes védettség viszont január 22-én lejárt, így a ház ismét védtelenné vált. Nem is vártak túl sokat, május 24-én már láthatóvá vált az ÉTDR felületén, hogy beadták a bontási kérelmet új lakóépület építéséért.

Bár maga az architektúra természetesen az elmúlt évszázadok múltával teljesen átalakult és eredeti, értékes részleteket már nem is foglalt magában, ám ettől függetlenül – már csak az Alois Riegl-féle értékelést is figyelembe véve – a helynek komoly kultúrtörténeti értéke van, egy épület pedig védetté válhat történeti jelentősége okán is: állítólag Széchenyi István lakodalmát is az itt állt vendéglőben tartották, írja az építészeti szaklap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!