Digitális karszalaggal azonosítják majd a betegeket az állami kórházakban

2022. május 24. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan digitális fejlesztés is fut jelenleg, aminek a bevezetésével a lakosság azt fogja érezni, hogy a magyar egészségügy is megérkezett a 21. századba – erről beszélt a Portfoliónak Szabó Bálint, aki az Országos Kórházi Főigazgatóság Informatikai Főigazgató-helyetteseként is koordinálja az állami egészséginformatikai fejlesztéseket. A szakember azt mondta, hogy a járvány soha nem látott módon gyorsította meg a digitalizáció elfogadását az állami egészségügyben.

A jelenleg futó, egyik fejlesztés lényege, hogy a kórházi ellátásra felvett beteg kap egy karszalagot, amely egy digitális eszközzel leolvasható formában tartalmaz minden olyan adatot, amivel azonosítani lehet. A kódot egy mobileszközzel az orvos és az ápoló is leolvashatja, írja a lap.

Szabó Bálint azt mondta, hogy a mobilfejlesztések fókuszában a myEESZT lakossági mobilapplikáció áll, amelyet eddig több mint 1,5 millióan töltöttek le az EU Digitális Covid Igazolvány (EU DCC) és magyar védettségi igazolványok a beadott oltások, a felgyógyultság és az elvégzett tesztek igazolására. Ezt az applikációt további funkciókkal bővítik, lesz rajta kiváltható eRecept, eBeutaló, letölthető és továbbküldhető egészségügyi dokumentumok. Szabó Bálint arról is beszélt, hogy folyamatban van egy a magánszektorból már ismert online járóbeteg-irányítási rendszer kialakítása is.

Azt is elmondta, hogy folyamatban van egy, az adatokat összekötő három fejlesztés a kismamákhoz, az autósokhoz és a tartósan beteg státuszba kerülőkhöz kapcsolódik. A kismamák esetében a várandósság megállapításáról szóló jelentést a terhesség 16. hetében kell kiállítania a nőgyógyásznak és felvinnie az EESZT-be. Ezt az adatot megkapja a NAV is, amely alapján utalható a kismama részére a megítélt járandóság. A jogosítványok megújításánál sem kell már a papírral utazni: a kötelező orvosi vizsgálat eredménye „magától” továbbítódik a kormányablakba, a rendőrségre stb. Ugyanígy a tartósan beteg igazolás is a páciens utaztatás nélkül jut el a Magyar Államkincstárhoz.

A koronavírus-járvány idején azért voltak bökkenők az oltási regisztrációval az EESZT felületén, ezekről itt és itt írtunk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom