Érdekes pénzügyi manőverre kényszeríti a fővárost a válság

2022. május 19. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A (háború és járvány okozta) válság miatt a fővárosnak módosítania kell az idei költségvetését, mondta újságíróknak egy, a jövő heti közgyűlés témáiról szóló háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Hozzátette: alapvetően két nagy tételről van szó, egy 32 milliárd forintos beruházási hitelről és az iparűzésiadó-bevétel kormány által elvett, 20 milliárdos részéről.

A hitelről jelenleg is tárgyalások folynak, a 20 milliárdot viszont a források átstrukturálásából tervezik előteremteni. Az átstrukturálás lényegében azt jelenti, hogy idén előre elköltik a következő évekre áthúzódó beruházások jövőbeli önrészét és áfáját, és felszabadítanak tartalékforrásokat. Kiss Ambrus kérdésre elismerte, hogy ez kockázatos, mert a most elköltött összegeket később ki kell fizetni, de mint mondta, most az idei évet kell túlélni, és bízik abban, hogy a jövőben több pénze lesz a fővárosnak.

A parlamentbe távozó Gy. Németh Erzsébet helyére lépő új főpolgármester-helyettest, Bősz Anettet is megválasztják jövő héten a fővárosi képviselők. Bősz Anett az előző ciklusban a DK képviselőjeként ült a parlamentben, de a választáson vereséget szenvedett a Fidesz jelöltjétől, Aradszki Andrástól, és nem jutott be újra. Gy. Németh Erzsébet viszont a DK listájáról most bejutott, így lényegében helyet cserélnek. Bősz Anett megörökli Gy. Németh Erzsébet összes (főleg humánpolitikai) hatáskörét, valamint juttatásait.

Megegyezés született a budai fonódó villamos meghosszabbításának ügyében a BFK és a főváros között: az újraírt tervek 71 fával többet tartalmaznak, mint korábban, azaz a Műegyetem rakparton 197 helyett 268 fa lesz, komplett fasorokkal. Erre is áment mond jövő héten a közgyűlés, és ki lehet majd írni a kivitelezési közbeszerzést. Kérdésünkre, hogy nem tart-e attól a főváros, hogy Lázár János, fővárosi fejlesztésekkel is foglalkozó miniszter nemes egyszerűséggel lehúzza a támogatandó projektek listájáról a beruházást, Kiss Ambrus azt válaszolta, hogy mivel a MOL-toronyhoz vezető villamosvonal fontos a MOL-nak, nem számít rá, hogy nem épül meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!