Pokorni feljelentést tesz a Böszörményi úti bontási baleset miatt

2022. május 17. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a XII. kerületi önkormányzat a Böszörményi úti irodaház-beruházásnál történt bontási baleset ügyében – közölte a hegyvidéki polgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

A leomlott épület – Fotó: Rovó Attila / Telex
A leomlott épület – Fotó: Rovó Attila / Telex

Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) azt hangsúlyozta, nem tartja megengedhetőnek, hogy veszélyeztessék a környéken lakók vagy az ott közlekedők épségét, biztonságát. Az önkormányzat leállíttatta a bontási munkálatokat; tulajdonosi jogkörben eljárva a Böszörményi úti projektcég értesítette az alvállalkozót, az Alba-Fém Kft.-t, hogy a hatósági vizsgálatok lezárultáig nem folytathatja a bontást – ismertette.

Kiemelte, a bontás csak akkor folytatható, ha garantált a biztonság. Pokorni Zoltán emlékeztetett, hogy hétfőn a Böszörményi úti irodaház-beruházásnál baleset történt, a két legfelső szint rászakadt az alattuk lévőre.

Szólt arról is, hogy már hosszabb ideje folyik a bontás, és emiatt sok panasz érkezett az önkormányzathoz. A beruházást irányító cég vezetője korábban már intézkedett arról, hogy a bontás során a védőtávolságot jelentősen növeljék meg – mondta, megjegyezve: talán ennek köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt, csak egy-két autóban keletkezett kár.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI megkeresése azt közölte: ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indítottak eljárást az ügyben.

Mint arról korábban beszámoltunk, leomlott két szint egy Böszörményi úti üresen álló épületből. A beruházó BBSZ Ingatlan 2022 Kft. a Facebook-oldalán azt közölte: a balesetet az okozta, hogy az irodaház felső szintje beomlott és ezért jelentős mennyiségű törmelék került az épület előtt lévő járda- és útszakaszra. A Böszörményi út érintett szakaszán a járdát és a parkolót a múlt hét óta kerítéssel és védőhálóval vették körbe, amelyet mindkét végén a kivitelező munkatársai őriztek. Ennek is köszönhető, hogy nem történt sérülés a beomlás során, írták.

A statikai vizsgálat mellett az építésfelügyelet bevonásával azt is vizsgálják, hogy a bontást végző alvállalkozó, az Alba-Fém Kft. szabályosan és szakszerűen járt-e el a munkálatok során. A vizsgálatok eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt, illetve a hatósági vizsgálatok lezárultával haladéktalanul elvégzik a veszélyelhárítást.

Korábban a Portfolio.hu írt arról, hogy a hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, saját maga alapít projektcéget, és végzi el a teljes ingatlanfejlesztést, a projektcég alapítását a képviselő-testület jóváhagyta. Az elmúlt hetekben már hozzánk is érkezett panasz a bontásra. A civilek elsősorban a közeli óvodásokat érő porra, illetve az esti munkálatok zajártalmaira figyelmeztettek. Egyik olvasónk be is küldte az összefoglalt civil panaszokat, akit érdekel az építkezés lakossági megítélésének ez az oldala, itt érheti el az összegyűjtött anyagot.

Itt pedig a Kétfarkú Kutya Párt Facebook-bejegyzése és -fotói láthatóak a korábbi, áldatlan állapotokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!