Méhész, hegesztő és motorkerékpár-szerelő is van az új parlament képviselői között

2022. május 17. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu összesítette, hogy milyen végzettséggel rendelkeznek az új parlamentbe bekerülő képviselők. Sok képviselőnek van érdekes, vagy a politikához nem túl közel álló szakmája. A jobbikos Balassa Péter profi focista volt korábban, a Haladásban játszott, neki labdarúgói sportedzői képesítése van. A fideszes Erős Gábor labdarúgó játékvezető alapfokú vizsgát tett. Az esztergomi politikus emiatt nevezte magát több helyen „szakterületén diplomát szerző szakembernek”, amit aztán pontosított. Erőss testépítés fitness edző végzettséggel is rendelkezik.

  • A jobbikos Bencze János többek közt motorkerékpár-szerelő, méhész és PLC-programozó is.
  • A párbeszédes Berki Sándor hegesztő és asztalos.
  • Az LMP-s Csárdi Antal számítástechnikai programozó és képesített könyvelő.
  • A Mi Hazánkból Dócs Dávid vadgazdálkodási technikus.
  • a fideszes Fónagy János könyvelő és vállalati statisztikus, és csónaképítő asztalos.
  • Az MSZP-s Komjáthi Imre karosszérialakatos, hegesztő szakmunkás,
  • A fideszes Kovács Sándor dízelmozdony-szerelő és MÁV forgalmi-kereskedelmi tiszt.
  • A szintén fideszes Pócs János víz- és gázszerelő, de úgy látszik, neki nem jött ne annyira ez a szakma.

A 199 képviselő közül 17-nek nincs felsőfokú végzettsége, 112 képviselőnek van egy, 41 főnek kettő, 25-nek három, 7-nek pedig négy diplomája. A fideszes Gelencsér Attila és Kovács Zsolt ötnél is több diplomát tüntetett fel önéletrajzában. A jogi és pedagógiai jellegű diplomák vannak túlsúlyban, a képviselők háromnegyedének ilyen típusú felsőfokú végzettsége van.

Gyakori még a közgazdasági-üzleti-pénzügyi jellegű, az orvosi-egészségügyi, műszaki-mérnöki jellegű képesítés, és az agrárterületen szerzett diploma. De találni fizikusi (Simon Miklós – Fidesz), biológusi (Szabó Rebeka – Párbeszéd), geográfusi (Szabó Szabolcs – Momentum) és vegyészi (Végh Noémi-Jobbik) végzettséggel rendelkező politikust is.

Több képviselőnek van tudományos fokozata: doktorok, PhD-sok, habilitált doktorok, MTA-tagok. A fideszes Szabó Zsolt adatlapján PhD-fokozatot is feltüntet közgazdasági ismeretekből, bár a Newport University nevű egyetemhez, ahol a doktori fokozatot szerezte, odaírta, hogy „nem akkreditált”.

A választások előtt ebben a cikkünkben összegeztük a képviselőjelöltek nemi, életkori és végzettség szerinti megoszlását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!