Nemrég még kikódolták a rabok a lebutított telefont, most kintről próbálnak meg mobilt szerezni

2022. május 15. – 10:00

Nemrég még kikódolták a rabok a lebutított telefont, most kintről próbálnak meg mobilt szerezni
Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Elharapózott 2018-ra, hogy a fogvatartottak kikódolták a számukra biztosított telefont, amelyen csak a védőjüket meg a kapcsolattartót hívhatták volna. Egész csalássorozatot is végrehajtott valaki bentről. Most nehezebb tiltott telefonhoz jutni?

Egymás után gyűrűztek be nemrég az olyan büntetőügyek a vádhatóságoknál, amelyeknek a tárgya a börtönből indított telefonhívás volt, és nem az ügyvédet vagy a hivatalos kapcsolattartót csörgette meg a rab. Mindez egészen addig a bv saját fegyelmi ügye, amíg

  • nem derül fény a vesztegetésre;
  • nem követ el az illető telefonon bűncselekményt.

A 2010-es évek végére kénytelelen volt a büntetés-végrehajtás lecserélni a belső mobilrendszert, mert egyes fogvatartottak több kapcsolattartásra vágytak.

Halló, itt a börtön a telefonos csalója

Két éve Győrben azért emeltek vádat egy férfi ellen, mert a börtönben nem kevesebb, mint 45 sértett bankkártyaadatát szerezte meg úgy, hogy a felhívottaknak hol a nyugdíjfolyósító intézet, hol az adóhatóság illetékeseként mutatkozott be. A kártyákról különböző telefonok egyenlegét töltötte fel 1,8 millió forint értékben. Ezen felül 300 ezerért vásárolt a neten is, mindezt 3 hónap leforgása alatt még 2017-ben. Ő elveszettnek nyilvántartott intézeti mobilokat párosított össze a valahogy beszerzett SIM-kártyákkal.

Győr másik ilyen csalója pedig azt a telefont kódolta ki, amit a kapcsolattartásra biztosítottak számára, és amivel elvben csak a védőt és a megadott hozzátartozót lehetett volna hívni. A fiatalember a telefontársaság munkatársának adta ki magát 2016 tavaszán, 150 ezer forintos nyereménnyel kecsegtette áldozatát, ha a bankautomatához járulva feltölti a megadott telefon egyenlegét. Háromszor 45 ezres tétel után jött rá embere, hogy becsapták.

A Covid alatt még jobban hiányzott a telefon

Az ügyészség is tud arról – felelték kérdésünkre –, hogy a legális telefonhasználat mellett a fogvatartottak gyakran használnak illegálisan telefont is a büntetés-végrehajtási intézetekben.

A fogvatartottak ugyanis óvadék letétele mellett juthatnak a nyomógombos – internetet el nem érő – mobilokhoz, amelyeken a számukra megszabott időkorlátok szerint beszélgethetnek. Ők maguk nem hívhatók, a beszélgetéseket egyébként elektronikus úton, szúrópróbaszerűen a hatóságok ellenőrzik – tájékoztatott Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője.

Skype-hívásokra is van lehetőség az intézeteken belül, ilyenkor a regisztrált végpontok kapcsolódnak össze, és a büntetés-végrehajtási alkalmazott dolga arra ügyelni, hogy csak azok léphessenek egymással kapcsolatba, akiknek ez megengedett, és hogy kizárólag engedélyezett témákról beszéljenek. Mert például a szexuális tartalom tiltott gyümölcs.

A bv szerint a videóhívást eseti engedély alapján, kizárólag erre a célra rendszeresített számítógépekről indíthatják a rabok a kapcsolattartójukkal.

A szigorú ellenőrzés és a Covid miatti szűkült lehetőségek ellenére bekerültek ezek a telefonok az intézetekbe az ügyészségi szóvivő szerint – e beszűkült lehetőségekről egyébként korábban riportot is készítettünk.

Kikódolható telefon négy éve nincs

A büntetés-végrehajtás parancsoksága arra ugyan nem válaszolt, hogy a telefonok jellemzően most hogyan jutnak be, de a legálisan használt készüléket szerintük 2018 júniusa óta nem lehet tiltott módon használni. Akkor vezették be a speciálisan a büntetés-végrehajtás számára kifejlesztett és gyártott „FMR” (Fogvatartotti Mobiltelefon Rendszer) típusú készülékeket, elismerik ugyanis, hogy 2018 előtt előfordultak „kikódolások”.

Az ennek kiküszöbölésére bevezetett FMR-nél ez „működéséből adódóan kizárt”. A fogvatartottak részére biztosított mobiltelefonok zárt rendszerben működnek, a hívásforgalmazások egy speciális rendszeren futnak át, emellett „a bv.szervezet személyi állománya is rendszeresen ellenőrzi a hívások megfelelőségét” – közölték.

És a sima telefon bejut? Persze

„Manapság – szól a válasz – már beszerezhetők olyan kicsi és mikro méretű mobiltelefonok, melyek méretüknél fogva, illetve alacsony fémtartalmuk nehezebben észlelhetőek, észrevehetőek”. „A büntetés-végrehajtási szervezet minden tőle telhetőt megtesz a tiltott tárgyak, így az illegálisan használt mobiltelefonok felkutatására, bejutási csatornáinak feltérképezésére, megszüntetésére, így elmondható, hogy munkatársaink erőfeszítéseinek és a szigorú biztonsági protokolloknak köszönhetően a tiltott tárgyak a legtöbb esetben nem jutnak el a fogvatartottakhoz.

Néhány esetben azonban mégis előfordul, hogy az elítéltek birtokába kerülnek, és csak ezt követően találja meg náluk azokat a felügyelet.

Ilyenkor természetesen vizsgálat és fegyelmi eljárás indul az érintett fogvatartottak ellen. Napi szintűek a zárka ellenőrzések, járőrözések, motozások, ruházat átvizsgálások, gépjármű átvizsgálások és alkalmazunk mobilkereső kutyákat is. A személyi állomány képzésének, a módszertani oktatásoknak, valamint a korszerű technikai eszközök alkalmazásának köszönhetően egyre hatékonyabban lépünk fel ezzel a jelenséggel szemben, amely a világ valamennyi börtönében jelen van” – szögezik le.

A szintén megkérdezett Központi Nyomozó Főügyészség aláhúzta: ha tiltott tárgy jut be az intézetbe, azért nemcsak a hivatásos állományban lévők, de akár az egészségügyi dolgozók vagy például a külső munkán dolgozó fogvatartottak is felelősek lehetnek. Nem adtak viszont érdemi választ arra, hogy mennyi őrvesztegetésről tudnak, mert ha vannak is korrupciós esetek a látókörükben, nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy azok tiltott tárgyak bevitelével állnak-e kapcsolatban.

Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Börtönretró: húsz éve így csinálták

Egy volt győri börtönfelügyelő szerint ez húsz éve is állandó jelenség volt, és a telefon mindig a személyzet közreműködésével került be. Akkor még nagyobb kiváltság volt a drága készülék, viszont a behozatalt megkönnyítette, hogy ’90-es években még nem voltak minden beléptetésnél röntgenek, s a fémkeresővel is elsősorban a munkavégzésesről visszatérő fogvatartottakat ellenőrizték.

„Mindennel próbálkoztak: cipőtalpban, könyvben alkatrészekre bontva próbálták a készülékeket bejuttatni, akkor már voltak olyan kisebb telefonok, mint a Nokia 32. Ezeket kolléga juttatta be. Úgy csinálták, hogy a folyosón lévő vezetékes telefonról – ami a régi telefonkártyával működött – a rab felhívta a hozzátartozóját és megbeszélték, hogy az hogyan találkozhat kint a szabadnapos őrrel, hogy odaadja neki a telefont. Persze a telefonbeszélgetést nevelőnek kellett volna felügyelni, de ő nem mindig ült ott. A hozzátartozó kint odaadta a készüléket a pénzzel együtt” – mondja a győri férfi.

„Sokszor pedig fel kellett tölteni pénzzel a telefon egyenlegét, mert le volt merülve. Ezt szintén a folyosó telefonjáról tudták megbeszélni a hozzátartozóval, ha nem ült mellettük senki. A rokonok ilyenkor ceruzával, papírral jártak-keltek, hogy rögtön írhassák a kártya számát. Beszélgettek valami semleges témáról, a rab egyszer csak számokat kezdett sorolni, a másik már írta is.”

„Egyszer volt egy nagyobb ügy, aminél lebuktak a behozatalban ludas kollégák, mert egy ideje már figyelték őket. Kellemetlen volt nekem, mert miután becsempészték az egyik mobilt, engem hívtak fel róla az otthoni vezetékes számomon, hogy mutassák a fogvatartottnak: működik a készülék. Emiatt pár hónap múlva beidéztek kihallgatni, mert ott volt a számom a híváslistán” – idézi fel.

A volt fegyőr szerint mindig közszájon forgott, hogy ki az a kolléga, akit meg lehet venni, szerinte a 90-es évek végén átlagosan 40 főből 7-8 őr volt hajlandó áthágni a szabályokat.

„Engem is kínáltak cigivel, nem fogadtam el.

Ha az a mondat elhangzik, hogy »maradjon nálad a Marlboro!«, és az őr belemegy, már tudják, hogy meg van véve.

Baracskán mondták nekünk azt, hogy ha valaki annyira remeg a cigiért, hogy nem bírja ki, inkább kérjen egy váltást, minthogy a rabtól fogadja el.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!