Leállt a sírgondozás a legnagyobb budapesti temetőkben

2022. május 13. – 05:04

Leállt a sírgondozás a legnagyobb budapesti temetőkben
Sírok az Új Köztemetőben 2021. októberben – Fotó: Róka László / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lehet már sírgondozást megrendelni, próbálják megoldani családon belül – ezt a választ kapják egy ideje azok, akik szeretnék elhunyt szerettük sírját rendbe tetetni vagy a jövőben is rendezetten tartatni Budapest legnagyobb temetőjében, az Új köztemetőben. Nem is ez az egyetlen olyan temető, ahol átmenetileg megszűnt ez a lehetőség. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) honlapja úgy fogalmaz, hogy a sírgondozási szolgáltatás „technikai okok miatt” „jelenleg korlátozottan elérhető”, és arra kérik a látogatókat, érdeklődjenek először a helyzetről az illetékes temetőnél, mielőtt személyesen odamennének abban a hiszemben, hogy – ahogy eddig megszokták – megrendelhetik a szolgáltatást.

A sírgondozás tipikusan gaztalanításból áll és abból, hogy a sírt különféle idényvirágokkal ültetik be, illetve ápolják a növényeket, öntöznek, kapálnak, esetleg murvát szórnak ki, lemossák a sírkövet, karácsony táján fenyőágakkal feldíszítik. A választható szolgáltatásokat egy katalógus részletesen tartalmazza. Sírgondozást tipikusan olyan emberek szoktak megrendelni, akik szeretnék, hogy a számukra fontos sír vagy sírok méltó állapotban legyenek, de saját maguk a távolság vagy a koruk, egészségi állapotuk miatt a munkát nem tudják elvégezni.

Megkerestük a BTI-t, illetve a mögötte álló Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t az ügyben. A BKM BTI Temetkezési Divízió válasza szerint a kialakult helyzet

„alapvető oka az önkormányzati díjstop intézményére vezethető vissza”.

A díjstopról 2020 végén rendelkezett a kormány, az intézkedés lényege, hogy a helyi önkormányzatok vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok a szolgáltatásaik díján nem emelhetnek, új díjat nem állapíthatnak meg.

A válasz szerint az egyik következmény, hogy azok az önkormányzati cégek, amelyek az érintett piaci szolgáltatásokat alvállalkozó segítségével biztosítják, „megbízási díjtételeiket nem képesek emelni a piaci változásoknak sokszor erősen kitett vállalkozók felé, ez a körülmény viszont egyes esetekben az adott tevékenység ellehetetlenülését, számos esetben alvállalkozói felmondást eredményez”.

Közbeszerzési kiírás volt, jelentkező nem

Ebben az esetben az történt, hogy a temetkezési divízió sírgondozást végző partnere a tavalyi év második felében jelezte, hogy a szerződés adta felmondási jogával élni kíván. Közös megegyezéssel a szerződéses jogviszony idén május 31-vel megszűnik, így „a partner cég a szerződéssel érintett temetőkben már áthúzódó, folyamatos gondozást igénylő feladatokat nem tudott elvállalni” – magyarázták a Telexnek küldött válaszban.

A társaság kiírt egy közbeszerzést, hogy folyamatosan tudják biztosítani a sírgondozást, de az eljárás ajánlattevők hiányában érvénytelenül zárult. „Fontos kiemelni, hogy a sírgondozás nem minősül közszolgáltatásnak, és nem áll fenn jogszabályi kötelezettség a folytatására, a tevékenységet számos más vállalkozástól is igénybe lehet venni” – írták. Ezzel együtt tovább próbálkoznak. „A Budapesti Közművek BTI Temetkezési Divízió a szolgáltatás mielőbbi biztosítása érdekében ismét kiírja a sírgondozási közbeszerzési eljárást.

A BTI mindent megtesz, hogy mielőbb sikeresen zárja az ismételt pályázatot, és a hozzátartozók erre vonatkozó igénye esetén újra végezzen sírgondozást” – írták.

A temetkezési divízióhoz egyébként összesen 14 budapesti köztemető tartozik. A probléma tipikusan a nagyobb temetőket érinti, egyébként pedig vannak úgynevezett önfenntartó telephelyek, ahol a saját dolgozók látják el a sírgondozási feladatokat is. A válasz szerint ezek a temetők (Angeli úti temető, Tamás utcai temető, Cinkotai temető, Budafoki temető) általában kisebb méretükből adódóan tudják házon belül elvégezni ezt a szolgáltatást.

Kereshetnek más szolgáltatót, ha tudnak

„A sírgondozási szolgáltatás igénybe vétele az elmúlt évek trendjei alapján csökkenést mutat” – jegyezték meg. 2021-ben összesen kevesebb, mint 3000 alkalommal rendeltek meg különböző gondozási tételeket a nyughelyekre. Ez a 3000-es szám sem azt jelenti, hogy ennyi különböző megrendelő család volt, azoknak a száma lényegesen kevesebb, mert – ahogy írták – vannak olyan esetek is, amikor többször, részleteiben rendelték meg a sírgondozás elemeit. Az Új köztemetőben tavaly összesen 657, sírgondozási szolgáltatásra, vagy szolgáltatás-elemre (például beültetés, kapálás, locsolás) vonatkozó megrendelés született.

Akik a mostani helyzetben saját maguk nem tudják elvégezni ezeket a munkákat, és családon belül sem találnak segítséget, megpróbálhatnak megbízni más piaci szereplőket a sírgondozással, de a dolgot most nem tudják elintézni a szokott módon, a temető irodáján, hanem a bejáratott út helyett maguknak kell feltérképezniük a szóba jöhető szolgáltatókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!