93 ezer kacsa között bukkant fel a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2022. május 12. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Fel kell számolni egy nyírbátori telep 93 ezres pecsenyekacsa-állományát, miután a madárinfluenza H5N1 altípusát találták meg az állatokban, írja a közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih tájékoztatása szerint az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében – újabb kitörések következtében – tovább bővültek a korábban kijelölt, korlátozás alatt álló területek is, írja a hivatal.

Magyarországon 2021 novemberében bukkant fel a madárinfluenza, először vadmadaraknál, majd tenyésztett baromfik körében is. Decemberben például 42 ezer pecsenyekacsát kellett levágni Balmazújvárosban.

(Nébih)

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass