Magyarországon tombol a madárinfluenza, Balmazújvárosban 42 ezer pecsenyekacsát vágtak le

2021. december 8. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

Madárinfluenza miatt a szakemberek 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományt számolnak fel a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán, írta meg az MTI.

A közlemény szerint a balmazújvárosi baromfiállományban a szokásosnál több kacsa hullott el, ez alapján következtettek a telep dolgozói a madárinfluenzára. A gyanút a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették, az állatok pusztulását a vírus H5N1 altípusa okozta, ami nemrég jelent meg ismét Magyarországon.

Az állományt azonnal elkezdték felszámolni, csak így tudják megakadályozni a betegség továbbterjedését, és mérsékelni a gazdasági károkat.

A Hajdú-Bihar megyei kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ami miatt a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Különösen fontos a házi szárnyasok zárt tartására vonatkozó kötelezettség, az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

Eddig is okozott károkat a madárinfluenza megjelenése, korábban fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának mind a 380 egyedét, ezen kívül Kondoroson kellett levágni nemrég több mint ötezer pulykát, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!