Madárinfluenza miatt el kellett pusztítani a keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának mind a 380 egyedét

2021. december 1. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak.

A madárpark munkatársai nemrég az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek, ezért az intézmény azonnali hatállyal lezárta az érintett területet, és jelentette az esetet a szakhatóság felé. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt.

A Helikon Kastélymúzeum közleményében azt írja,

„óriási veszteség ez az intézménynek és a látogatóinak is, hiszen a színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek, legfőképpen a családoknak. A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark”.

A Nébih a honlapján a múlt héten azt írta, hogy a terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja.

A Helikon Kastélymúzeum oldala szerint a kastély Madárparkja 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ahol közel 40 vízimadárfaj él, ezen kívül pávák és fácánok is színesítik az állományt. Találkozni lehet a világ különböző tájain honos madarakkal, többek között Ausztráliából, Dél-Amerikából, Kínából származó egyedekkel. A világ legkisebb vízimadara, a Hottentotta réce is a park lakója.

A héten a Nébih Szombathelyen egy elhullott vadlúdból mutatta ki a madárinfluenza vírusát, múlt héten Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban, előzőleg pedig a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál, valamint a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban, illetve egy Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál mutatták ki a H5N1 altípusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!