Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2021. november 12. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre csak vadmadárnál, de ismét megjelent Magyarországon a madárinfluenza, közölte pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vírus H5N1 altípusát egy elhullott nagy lilikből mutatta ki a Nébih laboratóriuma. A madarat Baranya megyében, Sumony településen találták, egy halastó közelében.

A Nébih szerint az eset a vonuló vadmadarak vírusterjesztésben játszott kiemelt szerepét támasztja alá. A vonulási útvonalak átszelik az egész országot. A nagyobb, összefüggő vizes területek a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei, ezért különösen nagy kockázatot jelentenek.

A hivatal azt kéri, hogy a baromfitartók fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, próbálják megakadályozni, hogy a baromfik vadmadarakkal érintkezzenek. Az állatokat védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani.

Mivel vadmadárnál mutatták ki a fertőzést, kereskedelmi korlátozás nem lép életbe. A Nébih szerint a hazai előírások szigorítására sem kell egyelőre számítani, de a szakemberek folyamatosan elemezik a járványügyi helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!