Medián: A Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt

2022. május 11. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz támogatottsága nőtt a választás óta, az ellenzéki pártok közül pedig a Mi Hazánk a legnépszerűbb – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből, amit a HVG számára készített.

A választások utáni pártszimpátia tekintetében valamelyest érvényesült a „győzteshez húzás” elve, ezúttal nemcsak a ténylegesen az élen végzett Fidesz–KDNP esetében, hanem a váratlanul jól szereplő Mi Hazánk Mozgalommal kapcsolatban is.

A Fidesz támogatottsága a választani tudó, biztos szavazók körében 60 százalék, a Mi Hazánk 7 százalékkal végzett a második helyen.

Toroczkai pártját a DK, a Momentum és az MKKP követi a sorban, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa támogatottságát már csak 3 százalékosra mérte a Medián. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd 2, illetve 1-1 százalékot kapott.

A Mi Hazánk annyiban is átvette a Jobbik korábbi (2014 és 2018 közötti) szerepét, hogy egy hónappal a választások után – ha csak szűk különbséggel is – a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, és még 1-gyel a Momentumot, amik ugyan hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható.

A párt elnöke, Toroczkai László a teljes szavazókorú népességben az ellenzéki politikusok népszerűségi ranglistáján a harmadik helyre került, az ellenzéki szavazók körében viszont kilenc közül az utolsó helyen végzett (az első három helyezett: Donáth Anna, Karácsony Gergely és Dobrev Klára). A Mi Hazánk vezető politikusa 53 százalékos támogatottságot élvez a kormánypárti szavazók körében, és csak 14 százalékosat az ellenzékiekében.

Ez az első példa, hogy egy magát ellenzékiként pozicionáló politikus – mint Toroczkai – számottevően kedveltebb legyen a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon.

A felmérésben szereplő kilenc ellenzéki politikus átlagos kormánypárti támogatottsága nagyon alacsony, mindössze 16 százalékos. Az átlagnál jóval kevesebb, mindössze 9 százaléknyi Fidesz-szavazó szimpatizál viszont az ellenzéki népszerűségi versenyt magasan megnyerő momentumos Donáth Annával – igaz, a felmérés még az előtt készült, hogy kiderült volna: gyermeket vár, és nem indul újra a Momentum pártelnöki tisztségéért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!