Félmilliós bírságot kapott Karácsony a választási bizottságtól

2022. május 11. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, Budapest főpolgármesterére, amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához.

Karácsony Gergely magánszemélyként két kérdésben – a Fudan Egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében – kezdeményezett népszavazást 2021-ben. Az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB pedig az aláírások ellenőrzése után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás, az igazságügyi bizottság pedig azután átengedte a kérdéseket, így azok az Országgyűlés elé kerülhetnek.

Az MTI azt írja: a jogszabály szerint a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot – és ez meg is történt az NVB szerdai ülésén.

Azt találták ugyanis, hogy a Fudan Egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le a népszavazás kezdeményezője, ezért 260 800 forint bírságot szabott ki rá. Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza a kezdeményező, ezért 257 600 forint bírságot szabtak ki rá.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Szintén a szerdai ülésen történt, hogy az NVB elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is. A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a népszavazások eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.

A választási bizottság szerdán már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartotta meg ülését.

Kövess minket Facebookon is!