Zöldet kapott a Fudan ügyében kezdeményezett népszavazás

2022. március 9. – 16:56

Zöldet kapott a Fudan ügyében kezdeményezett népszavazás
Aktivisták élőláncával juttatják el a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket az Országház előtti Kossuth Lajos térről a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházához 2022. január 21-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fudan Egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.

A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként. A két kérdés így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”; „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

A politikus január 21-én adta le az összegyűjtött íveket, a Nemzeti Választási Iroda pedig még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt. A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 555. (Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret.)

Az alaptörvény szerint legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező, írja az MTI.

„A Nemzeti Választási Iroda hivatalosan is összeszámolta azt a 470 ezer aláírást, amelyet még év elején adtunk le a Diákvárosért és az álláskeresési járadék meghosszabbításáért. Több ideig számolták, mint amennyi idő alatt mi összegyűjtöttük. Bár jogszabályi lehetőségük megvolt rá, nehéz ezt nem időhúzásként látni. Megpróbálták ellehetetleníteni több százezer magyar ember akaratát, aki aláírásával támogatta közös ügyeinket. De a népakarat utat tör magának, április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is. Április 3-án ugyanis végleg ítéletet hozunk azok felett, akik nemtörődöm, kivagyi módon a fejünk felett hozzák meg döntéseiket!”

– írta az ügyben Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

A hvg.hu szerint ha minden határidőt maximálisan kimerítenek a folyamatok, akkor október második hetében lehet az ellenzéki népszavazás, de legjobb esetben is csak valamikor augusztusban, de ez nagyban függ a választástól is, hiszen vélhetően már éppen az új összetételű Országgyűlésnek kellene elrendelnie a népszavazást, amely várhatóan csak májusban ül majd össze, így a legvalószínűbb egy októberi dátum a referendumok megtartására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!