Az Országgyűlés elé kerülnek Karácsony népszavazási kérdései

2022. május 05. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban kapott zöld utat a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló, Karácsony Gergely főpolgármester által magánszemélyként indított népszavazási kezdeményezés, miután mindkét kérdésben összegyűlt legalább kétszázezer érvényes aláírás.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy az igazságügyi bizottság döntött az álláskeresési járadékról és a diákvárosról szóló népszavazási kérdéseikről, és átengedte őket. „Egy hármas, lakhatási, megélhetési és élelmiszerválság idején minimum elvárás, hogy az állam cselekedjen. Erről a létbiztonságról szól ez a két kérdés‼ Pontosan ezért az ellenzéki pártok közösen két törvényt is benyújtottak a parlamentnek, amellyel a kormány maga tudja ezt a két létszükségletű kérdést rendezni! Ha nem teszi, akkor a nép politikai döntése fogja kikényszeríteni a népszavazáson” – írta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ellenzéki pártokkal közösen kezdeményezik a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló jogszabály visszavonását, valamint az álláskeresési járadék időtartamának kilenc hónapra emelését. Az MTI szerint Szabó hangsúlyozta, hogyha a kormánypártok támogatják törvény-, illetve határozati javaslatukat, akkor a két témában nem kell népszavazást kiírni, és az állam megspórolhatja a referendum költségeit. A frakcióvezető-helyettes a népszavazás menetéről is beszélt: int mondta, csütörtökön az igazságügyi bizottságnak egy eljárásban kell megalkotnia a két kérdésről szóló határozati javaslatot. „Ezt követően napirendre kellene tűzni a témát, a köztársasági elnöknek pedig ki kell jelölnie a referendum időpontját”.

Tordai Bence frakcióvezető rekordalacsonynak nevezte az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos idejét. Szerinte most már a Fideszen múlik, hogy kiír-e egy népszavazást, „eltapsolva 14 milliárd forintot az adófizetők pénzéből”, vagy támogatja a két ellenzéki indítványt, és akkor a népszavazás ügye lekerül a napirendről, mondta.