Felmentették a gyilkosság vádja alól, de fordulhat a kocka

2022. május 11. – 23:48

Felmentették a gyilkosság vádja alól, de fordulhat a kocka
Rendőrségi helyszínelés Budapesten, a XIII. kerületben, miután holtan találtak egy 43 éves nőt egy Turóc utcai romos épületben, 2017. december 12-én – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az élettársa agyonverésével vádoltak meg pár éve egy román állampolgárságú hajléktalan férfit, de jogerősen felmentették, miközben hangsúlyozták, hogy valószínűleg ő volt a tettes, csak épp ezt nem lehetett megnyugtatóan bebizonyítani. Új tanúvallomások azonban új helyzetet teremthetnek: hasonló fordulat jöhet, mint amit a Burka-ügyben láttunk.

Fordulatot hozó perújítás következhet annak a férfinak az ügyében, akit 2020 végén azért mentettek fel a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól, mert kevés bizonyíték volt ellene, tudta meg a Telex.

A gyilkosság, amely miatt jelen állás szerint senkit sem ítéltek el, 2017 decemberében történt a XIII. kerületi Turóc utcában, egy romos téglaépületnél, ahol hajléktalanok éltek. Az ügyészség vádat emelt egyikük, a 44 éves, román állampolgárságú G. M. Cazan ellen.

A vád szerint a férfi, aki alkoholt, kábítószert és pszichotrop anyagokat is fogyasztott, 2017. december 11-én este a sértettel együtt legalább 5 üveg bort ivott meg úgy, hogy már napközben is ittak, és végül erősen ittas állapotában tisztázatlan okból az élettársára támadt, lábbal, fahusánggal, jégkaparóval bántalmazta. A 43 éves nő, aki csak 2017 novemberétől élt együtt a férfival, rövid időn belül belehalt a sérüléseibe.

Ha valószínűleg ő volt, az még kevés

A Fővárosi Törvényszék azonban bizonyítottság hiányában 2020 decemberében felmentette G. M. Cazant, mert a rendelkezésre álló bizonyítékok alapos vizsgálata után arra jutott, hogy nem kétséget kizáróan bizonyított a bűnössége. A bírósági akkori közleménye szerint „az okirati bizonyítékok, a vádlott és a tanúk vallomásai, a szakértői vélemények és a rendelkezésre álló kamerafelvételek elemzése sem” szolgált közvetlen bizonyítékként arra, hogy ő verte agyon az élettársát.

A közlemény világosan fogalmazott arról, hogy a döntés mit jelent és mit nem jelent: „A bíróság hangsúlyozta, hogy a bizonyítékok alapján a vádlott akár el is követhette a terhére rótt bűncselekményt,

de a magyar törvények szerint ha a terhelt bűnösségét nem sikerül kétséget kizáróan bizonyítani, a bíróság kizárólag felmentő ítéletet hozhat.” G. M. Cazant ekkor, a felmentő ítélet meghozatalkor, ki is engedték a rács mögül, a letartóztatását megszüntették.

Fotó: Fővárosi Főügyészség Fotó: Fővárosi Főügyészség
Fotó: Fővárosi Főügyészség
Fotó: Fővárosi Főügyészség

Az ügyészség nem adta fel, fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság 2021. július 6-án a lényegét tekintve (csak a bűnjelekre vonatkozó járulékos kérdésben változtatott) helybenhagyta a törvényszék döntését. Az ítélőtábla szerint a törvényszék a bűnösség kérdésében „a kételyekre tekintettel helyesen foglalt állást, csupán az volt megállapítható, hogy a sértett sérelmére megvalósult a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, a bírói bizonyosság a terhelt bűnösségét illetően nem volt 100%-os, azaz felmentő ítélet meghozatalának volt helye”. „Megfelel a bizonyítékoknak a törvényszék azon álláspontja is, hogy

valószínűsíthető, hogy a vádlott volt az elkövető, amely azonban a bűnösség megállapításához nem elégséges.

Erről az ügyészség által megjelölt bizonyítékok sem győzték meg a másodfokú bíróságot, mert a másként történés lehetősége nem kizárható” – írta a Telexnek az ítélőtábla sajtótitkára a döntésről.

Új információk

Az ügy azonban, mint kiderült, nem zárult le ezzel a jogerős ítélettel. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségtől megtudtuk, hogy az idén január 17-én intézkedtek: a rendőrség folytasson le perújítási nyomozást. „Tanúkihallgatásokat kell végrehajtani, olyan személyekkel kapcsolatban akik a terhelt cselekvőségére nézve bírnak új információval” – válaszolta a főügyészség szóvivője az új nyomozás okára vonatkozó kérdésre.

Ez a perújítási nyomozás nemrég befejeződött, a szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg a beszerzett bizonyítékok ügyészi értékelése folyik, és ezután dönt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség abban a kérdésben, hogy G. M. Cazannal szemben kezdeményez-e a Fővárosi Ítélőtáblánál rendkívüli perorvoslati eljárásként perújítást.

Amikor az ügyészség úgy dönt, hogy perújítást indítványoz, az általában fordulathoz is szokott vezetni. A Kúria néhány éve felállított egy joggyakorlat-elemző csoportot a perújítások, a jogerő utáni ténybeli javítások vizsgálatára. Arra jutottak, hogy

az ügyészség által hivatalból benyújtott perújítási indítványok alapján több mint 80 százalékban elrendelték a perújításokat, melyek az esetek túlnyomó részében eredményre is vezettek.

A legnagyobb nyilvánosságot a Burka-ügy kapta. Burka Ferenc és a fia nevét akkor ismerte meg az ország, amikor 2006-ban felmentették őket gyilkosság vádja alól, miközben addigra már körülbelül hat évet töltöttek letartóztatásban. Amikor úgy nézett ki, hogy ártatlanul leült évek vannak mögöttük, a két férfi rekordnagyságú, 25, illetve 20 millió forint kártalanítást kapott. Később azonban új, terhelő bizonyítékok merültek fel, 2013-ban a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség új bizonyítékra hivatkozva perújítást kezdeményezett, és a vége az lett, hogy a két férfit mégiscsak bűnösnek találták, az állam pedig próbálja visszaperelni a gyilkosoknak kifizetett milliókat.

G. M. Cazan a felmentésekor szabadult, és egyelőre azóta sem tartóztatták le. A perújítási nyomozás során nem kellett újfent kihallgatni, így nem idézték be, és nem is volt törvényes indok elfogatóparancsot kibocsátani ellene.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass