Félti a jogosítványát? Így kérdezheti le büntetőpontjai számát

2022. május 10. – 13:23

Félti a jogosítványát? Így kérdezheti le büntetőpontjai számát
Fotó: Zách Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nyolc vagy akár huszonöt napig kellett várakozni, mostantól viszont néhány kattintással kideríthető, hogy hány büntetőpontot gyűjtöttünk össze közlekedési szabálysértéseinkkel. A szolgáltatás használatához csak ügyfélkapu-regisztráció kell, amúgy ingyenes.

A korábbi elektronikus, illetve postai ügyintézés helyett egyszerű és gyors megoldással kérdezhetik le mától az autósok és egyéb gépjárművezetők az úgynevezett előéleti pontjaik számát. A Belügyminisztérium új szolgáltatását a Magyarország.hu honlap Közigazgatás, Jog menüpontjának Tájékoztatás Közúti Közlekedési Előéleti Pontokról almenüjében találtuk meg, amely az előbbi linkre kattintva elérhető.

Bár az új funkciót alaposan eltemették az oldalon, a Kormányablakokban ingyen kérhető ügyfélkapu-regisztráció, vagy más elektronikus azonosítást követően (Telefonos Azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal vagy Videotechnológián keresztüli azonosítással) sokkal könnyebben használható, mint a korábbi években. Az aloldalra megérkezve meg kell nyomni az Ügyintézés indítása gombot, majd a rendszer a felhasználót azonosítva lekéri a központi nyilvántartásból az előéleti pontok aktuális számát, és az erről szóló kivonatot dobja fel az oldalon.

A képernyőfotón az ügyfélkapu felületén a lista közepén pirossal jelölve található a pontok számához vezető menüpont
A képernyőfotón az ügyfélkapu felületén a lista közepén pirossal jelölve található a pontok számához vezető menüpont

Akinek például a munkahelyén kell rendszeresen igazolnia, hogy nem követett el olyan közlekedési szabálysértést vagy bűncselekményt, amely miatt büntetőpontot kapott, a mostantól igénybe vehető könnyítéssel és a letölthető igazolással nyolc vagy akár huszonöt nap várakozási időt spórolhat meg. Ennyi volt ugyanis a korábbiakban postán, emailben, vagy e-papíron igényelhető szolgáltatás ügyintézési határideje.

A közlekedési előéleti pontrendszert 2000-ben vezették be Magyarországon, és később többször módosították. Az autósok körében büntetőpontként emlegetett szankciótípust gyakorlatilag mindenfajta közlekedési szabálysértés és bűncselekmény esetén alkalmazzák, de soha nem kizárólagos büntetésként, hanem általában pénzbírság mellett. A jobbra tartási kötelezettség megszegéséért egy pont jár, a kézben tartott mobiltelefonnal vezetésért, illetve az irányjelző használatának elmulasztásáért pedig három. Aki kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló, a gyalogost átengedő autó mellett hajt el, öt pontra számíthat, a gyorshajtók pedig általában négyet kapnak.

A lekérdezett pontok és jobbra a pdf fájl letöltését lehetővé tevő gomb
A lekérdezett pontok és jobbra a pdf fájl letöltését lehetővé tevő gomb

Tizenhárom büntetőpont összegyűjtése után a BM értesíti a jogosítvány tulajdonosát, hogy önkéntes utánképzéssel csökkentheti pontjai számát, de ilyenkor arra is figyelmeztetik az érintettet, hogy tizennyolc pont összegyűjtése után legalább fél évre bevonják a jogosítványát. A Vezess.hu februári közlése szerint 2021-ben 6840 ilyen értesítést küldött ki a minisztérium, de érdekes adat az is, hogy a járvány előtti utolsó évben ez a szám még csak 5766 volt. Ugyanakkor ebben az időszakban is csak átlagosan ezerötszázan érték el, vagy lépték túl a tizennyolc pontos határt. Az összegyűjtött büntetőpontok a hozzájuk tartozó határozatok időpontjához igazodva három év alatt évülnek el, és törlődnek a rendszerből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!