Orbán: Többezer milliárd forintba kerülne az ország energetikai korszerűsítése

2022. május 6. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van lehetőség, hogy Horvátország felől érkezzen csövön olaj, de ahhoz egy szakaszon jelentősen meg kell növelnie Horvátországnak a csőkapacitását. A százhalombattai olajfinomítót pedig kizárólag és kifejezetten az orosz olajra tervezték. „Nem úgy van, hogy egyik fajta olaj helyett hirtelen egy másikat kezdek finomítani” – fogalmazott Orbán.

Csütörtökön energetikai szakemberekkel egyeztetett a miniszterelnök, és ott világossá vált, hogy jelentős mértékben át kell alakítani a finomítókat, ha délről szeretnénk olajat importálni.

Ez több száz milliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára.

Erre pedig Orbán szerint magyar szempontból semmi szükségünk nincs. Utána pedig még drágább is lesz az ide érkező olaj, mint a mostani helyzetben ismert ár. Az EB javaslata azt jelentené – tette hozzá –, hogy holnap reggeltől 700 forint lenne a benzin és 800 forint a gázolaj.

A vétó teljesítéséhez korszerűsíteni kellene a teljes magyar energiarendszert. Meg kell épülnie hozzá a paksi atomerőműnek, és növelni kell a napenergiát. Többezer milliárd forintnyi beruházásról van szó, amihez öt évre lenne szükség. Amíg az EU nem adja oda a pénzt, addig hozzá sem tud fogni a kormány a munkához. Előbb szeretné látni Orbán az EB megoldási javaslatát, és utána szívesen tárgyal.

Csütörtökön írtunk arról, hogy információink szerint a kormány a legnagyobb titokban folytat tárgyalásokat az orosz energiaforrásokról való leválás ügyében. Magyarország vezetékkel érhetné el az északolasz, lengyel és litván LNG-terminálokat, de a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja – úgy tudjuk, ezeket a lehetőségeket is tartalmazzák a tárgyalás alapján jelentő anyagok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!