Molnár Zsolt az MSZP-ről: Sajnos lesznek leépítések, néhány kollégától el kell búcsúznunk

2022. május 1. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter „hiperaktív volt, egy energiabomba” a választás kampányban, a mennyiség azonban a minőség rovására is ment, a sok beszédben egy-egy mondat félrecsúszott. Erről is beszélt Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a Mandinernek adott interjúban.

A vereségért szerinte nem okolható csakis Márki-Zay rossz kommunikációja, „pláne hogy annak voltak jó részei is”. Az MSZP felelősségét Molnár elsősorban abban látja, hogy a szociális biztonság ügyét nem tudták kellő súllyal érvényesíteni a közös kampányban, és a háború kitörése után sem tudták „mélyíteni, árnyalni a kissé egysíkú kommunikációt”.

Molnár az interjúban megerősítette, hogy leépítések lesznek az MSZP-ben, miután a párt parlamenti frakciója 15-ről 10 főre csökkent.

„Arányosítani kell az apparátust a források mértékéhez” – fogalmazott a szocialista politikus. Néhány kollégától el kell búcsúzniuk, de „ezzel együtt fenntartható marad az MSZP országos hálózata”.

Ahhoz, hogy az MSZP-nek a múltja mellett jövője is legyen, Molnár szerint új szimbólumokra és szókészletre is szükség lehet, a névváltoztatást azonban nem feltétlenül támogatja. Az MSZP társelnöki posztjára nemrég bejelentkezett Ujhelyi István azt javasolta, hogy a párt új neve Esély legyen. Molnár jó dolognak tartja, hogy Ujhelyi végigjárja az országot, és ő is megkérdezi a tagság véleményét. „Újra pozícionálásra, frissítésre, korszerűsítésre mindenképp szükség van, a névváltoztatással azonban megvárnám a folyamat végét” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e Ujhelyit vagy ringbe száll a társelnöki posztért, azt mondta: személyi kérdéseken egyelőre nem gondolkodott, az őszi tisztújítás még odébb van.

Az interjúban szóba került az MSZP és a Párbeszéd szövetségének jövője, miután Karácsony Gergely saját pártja mellett a szocialistákat is nehéz helyzetbe hozta Molnár szerint, amikor az előválasztás második fordulója előtt visszalépett.

„Együtt fogunk működni velük, a parlamentben mindenképp, ám a közeljövőben nem a szoros szövetség az utunk, ez lényegében eldőlt”

– fogalmazott a szocialisták képviselője. Miközben innovációra van szüksége az MSZP-nek, még határozottabban kell megjeleníteniük szerinte „a kisemberekkel mindig szolidáris, velük szót értő Horn Gyula által fémjelzett utat.”

Molnár arról is beszélt az interjúban, hogy az MSZP készen áll az önálló indulásra is a 2024-es EP-választáson. „Az persze kérdés, lesz-e olyan szövetségi politika, ami addigra beérik, ám jelen állás szerint – bár nem feltétlenül ez a kívánatos – mindenki külön indul” – mondta Molnár. Ha önállóan indulnak, két EP-mandátum megszerzése a céljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!