Mártélyon így járt a magyar demokrácia

2022. április 29. – 13:37

Mártélyon így járt a magyar demokrácia
Dr Putz Anita polgármester 2022. március 19-i bejegyzésében osztotta meg azokat a plakátokat Lázár János képével, amiket nem az önkormányzat helyezett ki az oszlopokra, hanem a Változást Akaró Mártélyi Polgárok – Forrás: Dr Putz Anita hivatalos oldala / Facebook
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán délután feloszlatta magát a Csongrád-Csanád megyei falu, Mártély önkormányzatának képviselőtestülete. Emögött sokan Lázár János fideszes parlamenti képviselő tevékenységét sejtik, aki a falu polgármesterét, Putz Anitát bírálta ellenzéki politizálása miatt a választási kampány idején. A feloszlásra szavazó négy képviselő nem nyilatkozik, a többieknek pedig úgy elment a kedve a közélettől és a hazai demokráciától, hogy többé nem akarnak semmi ilyesmiben részt venni.

Nagyné Szentirmai Anna az idén kezdte a 20. évét önkormányzati képviselőként Mártélyon. Most viszont vége ennek a karriernek, nem indul újra az időközi választáson,

ahhoz már olyan erős gyomor kellene, ami neki nincs,

mondja.

Mártélyon szerdán oszlatta fel magát a képviselőtestület, a hét emberből négyen szavazták meg. Az önfeloszlatás előtörténete, hogy a polgármester a kampányban kiállt Márki-Zay mellett, majd a választások után állítása szerint erős üzenetet kapott, hogy távoznia kéne, Lázár János pedig a képviselők közül négyet találkozóra hívott. Éppen ők négyen szavazták meg az önfeloszlatást szerdán.

Négyük közül senki sem akart nyilatkozni a történtekről a Telex.hu-nak. Udvariasan, de azonnal közölte a Telexszel Kulcsár Renáta, Mészáros István, Pótári Mihály és az önfeloszlatást kezdeményező Somodi István Vendel is, hogy nem ad interjút.

Somodi István Vendel a saját Facebook-oldalán egy sejtelmes bejegyzést tett közzé, ami azzal kezdődik, hogy:

Képzelt riport egy képviselővel! Csak azért mert őt nem kérdezték meg, hogy mit miért csinál...

Ebben azt állítja, megfenyegették, de ennek részleteit nem ismerteti. Azt is írja, hogy már korábban le akart mondani, de meggyőzték, hogy várják meg a választásokat, „de a csoda elmaradt”. „Nem várhatunk meg éveket egy bölcsődére.....sem. Sajnos ilyen világot élünk”, írta.

Sajtóhírek szerint egyébkét azzal indokolta a feloszlatási javaslatot, hogy a falu egyetlen pályázatot sem nyert fejlesztésekre Putz Anita polgármestersége alatt, azaz 2019-óta.

Putz erre a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a benyújtott pályázatok listáját. Ebből 11 nyertes – kisebb értékű, tűzifa-támogatások és hasonlók, másik harminchét elutasított, négy pedig döntésre vár. Főként útépítésekre lenne szükség.

Pályázati nyereségek és veszteségek

„Most nyertünk járdafejlesztésre 20 millió forintot, de korábban hiába próbálkoztunk. Nem a pályázatokban volt a hiba. Mindig azt a választ kaptuk, forráshiány miatt nem adnak támogatást, vagy pedig a tartalék-listára tettek minket” – válaszolta a Telex kérdésére a polgármester. Úgy értesült, Mártély rajta van azon az állítólagos titkos listán, amelyen az elutasítandó pályázók szerepelnek. Más ellenzéki települések vezetői hasonló állításról számoltak be.

Putz Anita polgármester – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Putz Anita polgármester – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A másik vád a polgármesternő ellen, hogy a falu önkormányzatának 15 millió forintot kell visszafizetnie egy szintén vesztes pályázat előzetes költségei miatt. Ezt a terhet azonban az elődjétől, 2018-ból örökölte. A tartozás ugyan nehéz helyzetbe hozza a falut, de úgy véli, őszre sikerült volna rendezni a pénzügyi helyzetet. Az utolsó ülésen azt javasolta a képviselőknek, szeptemberben lemond, de addig rendbe teszi Mártély pénzügyi helyzetét. De ez sem volt elég.

„Ilyen Lázár János békéje és együttműködése.”

Putz Anita azt mondta, a falu helyzetéről évek óta és nagyon sokszor próbált beszélni Lázár Jánossal, hívta telefonon, bejelentkezett a fideszes képviselő fogadóórájára, meghívta a faluba, de hiába: Lázár épp mindig nem ért rá szóbaállni vele. Legalább húsz éve nem találkoztak, holott a korábbi hódmezővásárhelyi polgármester, Rapcsák András idején együtt dolgoztak a városházán. Putz Anita azt mondta, hogy az utóbbi hetekben sokszor kényszerült védekezésre, de ő soha nem támadta Lázárt, sem a Fideszt – valamikor ő maga is a párt tagja volt, ám szerinte az egy másik Fidesz volt.

A feloszlatás ellen szavazó két képviselő nyilatkozott lapunknak. Sajti Imréné 2014-óta képviselő. Azt mondta, végtelenül szomorú a mostani helyzet miatt. A falut nem ők vitték csődbe, mégis ezt híresztelik róluk, mondta.

Sajti Imréné képviselő – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Sajti Imréné képviselő – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Telex kérdésére azt is mondta, ő biztosan nem indul az új választáson, „mert hatalmasat csalódott az emberekben”.

Ő már negyven éve vesz részt a faluban mindenféle közösségi munkában, de most úgy érzi, tovább nem érdemes.

Ehhez a demokráciához erős gyomor kell

A cikk elején idézett Nagyné Szentirmai Anna azt mondja, még hisz a tisztességben, a becsületben, az adott szó erejében, az egymás iránti tiszteletben, de úgy látja, ezekre már nincsen szükség, és ez nagyon nagy baj. Nagyon súlyos dolognak látja, ha demokratikusan választott polgármesterrel és képviselőkkel szemben ilyen megtörténhet, mint ami velük:

„sajnos ez a mai magyar valóság”.

Nagyné Szentirmai Anna képviselő – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Nagyné Szentirmai Anna képviselő – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Neki az is nagy szívfájdalma, hogy korábban – még az előző polgármester idején – megszűnt az iskola a faluban, úgy látja, ebben és más téren sem kaptak segítséget. Szerinte már hosszú évek óta ellentét van a mártélyiak és Lázár János között, ami még Balogh Jánosné polgármestersége alatt alakult ki, de arra már nem emlékszik, miért.

Erről egyébként 2009-ben írt a Blikk: Balogh Jánosné, az akkori mártélyi polgármesternő rémhírterjesztés miatt feljelentette Lázár Jánost, továbbá korábban független jelöltként indult Lázárral szemben a parlamenti választáson.

Április 3-án Lázár nyert itt is

Az időközit 120 napon belül kell megtartani az 1300 fős, Csongrád-Csanád megyében és azon túl is kedvelt üdülőfaluban, amely a Holt-Tisza partján, Hódmezővásárhelytől 6 kilométerre fekszik. A választás majdnem kétmillió forintba kerülhet Mártélynak, hogy arra honnan szereznek pénzt, az még kérdés.

Lázárra és a Fideszre majdnem kétszer annyian szavaztak április 3-án Mártélyon, mint ellene. Putz Anita szerint azért, mert sokan komolyan vették, hogy ellenzéki polgármesterrel nem kap támogatást, nem fejlődhet a falu. Igaz, ő nem tartja ellenzékinek magát. Márki-Zay Pétertől pedig azt várta, hogy javul a falu helyzete, ha új kormány lesz.

A Járási Hivatal lezáratta a játszóteret – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Járási Hivatal lezáratta a játszóteret – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Putz Anita szerint a mártélyihoz hasonló módon oszlatták fel a szintén Lázár János képviselői körzetében lévő, Makóhoz közeli, 2800 fős falu, Csanádpalota képviselőtestületét is, de már 2020-ban, ám a járvány miatt eddig nem lehetett választás. Most azonban május 8-ára kiírták az önkormányzati választást. A falu internetes oldalán a szavazólap is látható, eszerint minden leendő képviselőjelölt és a két induló polgármester is független. Debreczeni István eddigi polgármester is indul, ő telefonon azt mondta, hétfőig nincs ideje nyilatkozni a Telexnek.
A mártélyi polgármester úgy véli, ez Lázár János új modellje, és ha ismét miniszter lesz, országszerte hasonló esetek történnek majd azoknál a települési önkormányzatoknál, amelyek nem a Fidesz oldalán állnak.

Arra a kérdésre, hogy tud-e mostanában aludni, Putz Anita azt válaszolta: a képviselőtestület feloszlatása után éjfélig fenn volt, mert sokan hívták fel este, sajnálkozva. Reggel pedig ötkor kelt, mint minden nap, ez a szokása. Azért tud jól aludni, mert tiszta a lelkiismerete. Pedig őt is és a családtagjait is többször megfenyegették, „terror alatt tartják”, állítja.

Putz Anita még nem döntötte el, hogy indul-e az időközi választáson.

Egyébként Mártély két játszóterét a megyei kormányhivatalhoz tartozó Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal nemrég lezáratta, mert a hatóság szerint kiderült, hogy azok nem felelnek meg az előírásoknak.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!