Kutyája után a laptopját is visszakapta az az ukrán menekült, akinek táskáit a zuglói vasútállomáson lopták el

2022. április 27. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor egy ukrán menekült férfi március 4-én este Zugló vasútállomásra érkezett, azt hitte, hogy az a végállomás, ezért elkezdte lepakolni a csomagjait, köztük a kutyáját is a peronra, de a vonat váratlanul elindult a Nyugati pályaudvarra vele, míg a holmijai a peronon maradtak. Mire visszaért, a két táskáját és a yorkie kutyáját ellopták. Szerencsére a kutya megkerült, ugyanis azt az utcán valaki megvásárolta, majd amikor a közösségi médiában látta, hogy keresik, 30 ezer forintért cserébe visszaadta gazdájának.

A férfi azonban továbbra is kereste a két táskáját, mivel azok nélkül nem akart továbbindulni Magyarországról. Az ukrán menekült korábban a közösségi oldalon közzétett felhívásában azt írta, hogy a táskákban a legszemélyesebb tárgyai voltak, köztük a notebookja, azon az elmúlt tíz év összes munkája, dokumentumok és fotók a családtagjairól, akik közül néhányan már meghaltak. „Ezekről az adatokról nincs más biztonsági mentésem. Az életem nagy része ezen a számítógépen van.”

A táskákban volt három hordozható merevlemez is, a férfi szerint az azokon lévő dokumentumok nagy része szintén pótolhatatlan. De a táskákban voltak banki és biztosítási dokumentumai és kormányzati igazolványai is. Összességében több mint másfél millió forintos kára keletkezett, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

A rendőrség március 28-án adott ki körözést egy kamerafelvétel alapján egy fiatal férfi ellen, akit lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt április 5-én vettek őrizetbe, azóta letartóztatásban van. A 19 éves V. Milánról kiderült, hogy más vagyon elleni bűncselekményekkel is összefüggésbe hozható.

A rendőrség friss közleménye szerint a nyomozás során azonosították azt az embert is, akinek V. Milán átadta az ellopott értékeket. A 36 éves H. Ferencet április 24-én fogták el, őt bűnpártolás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd vették őrizetbe.

Azt a Magyarországon élő külföldi kereskedőt, aki az egyik ellopott táskában lévő, több mint 900 ezer forintot érő laptopot értékének töredékéért megvásárolta, pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki még ugyanezen a napon. A férfi lakásán le is foglalták a keresett gépet, amit kedden adtak vissza a menekült férfinek.

Az a rendőrség közleményéből nem derül ki, hogy a három hard drive és a férfi személyes dokumentumai is előkerültek-e, ezért megkerestük őket, illetve a menekült férfit is. Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Frissítés: Csécsi Soma, a BRFK szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a külföldi kereskedőnél tartott házkutatás során csak a laptop került elő, de a nyomozás folytatódik tovább. A külföldi kereskedőt nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet. Az őrizetbe vett H. Ferenc esetében a rendőrség kezdeményezte az ügyészségnél a letartóztatását, tárgyalása szerda délelőtt lesz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!