Novák Elődöt jelölheti a Mi Hazánk Mozgalom a nemzetbiztonsági bizottság élére

2022. április 27. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A várakozásoknak megfelelően Toroczkai Lászlót választotta frakcióvezetőnek a Mi Hazánk Mozgalom hatfős képviselőcsoportja szerdai alakuló ülésén. A frakcióvezető-helyettesek Novák Előd és Apáti István lesznek, akikkel kapcsolatban Toroczkai kiemelte, hogy sokéves parlamenti pályafutásuk különösen alkalmassá teszi őket, hogy koordinálják a képviselők munkáját.

Apáti István 2010 óta ül a parlamentben, ahová egymás után három választáson is a Jobbik listájáról jutott be. Novák Előd 2010 után hat évig volt képviselő, 2016-ban a Jobbik néppártosodása miatt visszahívták az országgyűlésből. A 2006-os tüntetéseken ismertté vált Toroczkai most először jutott parlamentbe, eddig Ásotthalom polgármestere volt.

A sajtótájékoztatón a Mi Hazánk elnöke elismételte korábbi követelésüket, amely szerint ugyanannyi parlamenti pozíciót kérnek maguknak, mint amennyit az Egységben Magyarországért pártszövetség összesen kap. Érvelésük szerint ugyanis nem a pártok, hanem a választásokon induló listák között kell kiosztani a parlamenti posztokat.

Toroczkai azt is megismételte, hogy Dúró Dórát jelölik a parlament alelnöki tisztségére, és két bizottsági elnöki posztot is kinéztek maguknak.

A nemzetbiztonsági bizottság elnökének szerinte például Novák Előd lenne alkalmas, a vállalkozásfejlesztési bizottság élére pedig Apáti Istvánt tudná elképzelni.

A Mi Hazánk követelése annyiból meglepő, hogy az övék az egyik legkisebb frakció az Országgyűlésben. A Fidesz és a KDNP mellett a DK-nak, a Momentumnak, az MSZP-nek és a Jobbiknak is több képviselője jutott be a parlamentbe, mint Toroczkai pártjának. A Párbeszédnek hat, az LMP-nek pedig öt képviselője lesz, és várhatóan minden párt legalább egy bizottság vezetését magának követeli majd.

Arról, hogy a pártok még mindig nem tudtak megegyezni a parlamenti bizottságokról, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!