Jön az ötezer forintos bírság a szétdobált bérrollerekre

2022. április 27. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ötezer forintos bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a közterület-használatra vonatkozó egyes szabályok módosításával. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést 27 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, tudósít az MTI.

Az Astoria melletti rollertemető – Fotó: Marczisovszky Márton / Telex
Az Astoria melletti rollertemető – Fotó: Marczisovszky Márton / Telex

Mint arról beszámoltunk, a közterület-használati rendelet módosítása lehetővé teszi, hogy a budapesti önkormányzatok szerződést kössenek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról. Elképzelés szerint a szolgáltatók járművenként évi 500-800 forintot fizetnek majd a közösségi parkolók igénybevételéért (amit frekventáltság alapján szorzó is terhelhet).

Cserében idén a főváros hét belső kerületében kialakított mintegy 500-600 közösségi parkoló épül, amelyekben nagyjából elfér a jelenlegi teljes budapesti közroller- és közbringaflotta.

Az V., VI., VII., és VIII. kerület egyes belső területeire eső fővárosi tulajdonú területeken június 1-jén lép hatályba a rendelet,

míg egyes más területeken 2022. július 1-jén, illetve 2022. október 1-jén vezetik be.

A szabályozás szerint a közrollereket és a közbringákat csak ezeken a kijelölt (egy-két gépkocsiparkoló nagyságú) területeken lehet majd letenni, azaz megszűnik a város random helyeit időnként elöntő rollerkáosz. Ha valaki ezeken kívül teszi le a rollert vagy a biciklit (ha egyáltalán a rendszer engedi ott a kijelentkezést), akkor

a szolgáltató 5000 forintos bírságra számíthat, amit tovább háríthat az ügyfelére.

A rollerparkolók területét aszfaltra festett zöld csíkkal kerítik le, ha a járművet azon, azaz 5 méteres pufferzónáján kívül teszik le, és akadályozza a gyalogos vagy egyéb közlekedést, jön a büntetés (aminek mértéke a tervek szerint 5000-10000 forint/jármű/nap). A parkolókat GPS-es szolgáltatás-menedzsment rendszeren keresztül figyelhetik BKK szakemberei, hol történik jelentősebb szabálysértés, a bírságot pedig az odairányított közterület-felügyelők szabhatják ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!