Ungár Péter: A jogállamisági mechanizmus nem fogja a NER-t helyettünk korlátozni

2022. április 13. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem a választási eredmény tanulságainak levonásához az is hozzátartozik, hogy az EU vezetésének nem leszünk többet indokolatlanul hurráoptimista támogatói” – írja szerdai Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Az LMP egy olyan párt szerinte, amely törekszik arra, hogy őszintén és kritikusan vizsgálja az EU vezetését.

„Ne legyünk naivak, a jogállamisági mechanizmus bejelentésével nem véletlenül vártak a választások utánig.” Az EU vezetése, különösen Németország vezetése rengeteg hosszútávú megállapodást kötött Orbán Viktorral Ungár szerint.

„A jogállamisági mechanizmus nem fogja a NER-t helyettünk korlátozni és nem lesz tőle jobb a magyar embereknek.”

„Az ellenzékből sokan sokszor kiállítottak farkast, hogy majd most megment minket Európa. Nem lesz ez így. A német nagytőke érdekérvényesítő képessége dönt ilyen kérdésekben. Nekik pedig Orbán Viktor jó partner” – állítja az LMP politikusa. A német vállalatok Ungár által is emlegetett szerepéről a Direkt36 írt tényfeltáró cikket másfél éve.

Múlt kedden jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy hivatalosan is megindítják a magyar kormány döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust.

Az Európai Bizottság komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, miután felelősségre vonás nélkül maradtak konkrét korrupciós aggályok. Elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek – például az ügyészség – független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak.

Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel – reagált a hírre a kormány nevében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!