Nyomozás indult a külügyminisztériumot támadó orosz hekkerek ügyében

2022. április 13. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Direkt36 tényfeltáró cikke alapján, annak megjelenése napján, vagyis március 29-én hivatalból nyomozást rendelt el „információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt”. Ez abból a levélből derül ki, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész válaszként küldött Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő számára.

Vadai azért intézett írásbeli kérdését március 29-én Polthoz, mert kíváncsi volt, hogy a legfőbb ügyész hogyan értelmezi a hazaárulás bűntettének Btk. 258. § szerinti tényállását a Direkt36 cikke alapján, amely arról szól, hogy az orosz titkosszolgálatok hekkerei feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit, és érzékeny információkhoz férhettek hozzá. Bár a kormány tudott a támadásról, éveken át mégsem sikerült elhárítani ezt a kockázatot.

Vadai azt is megkérdezte Polttól, hogy a Direkt36 cikkének megjelenése után tett-e feljelentést hivatalból például hazaárulás gyanúja miatt, és ha nem, akkor az általa benyújtott írásbeli kérdés nyomán indít-e eljárást.

Polt a válaszban nem reagált érdemben a felvetett kérdésre, de arról tájékoztatta a DK politikusát, hogy a megkeresését feljelentésként értelmezte és továbbította azt a Nemzeti Nyomozó Irodának, akik nyomozást indítottak a ügyben. „A nyomozó hatóság eljárásnak minden büntetőjogi szempontból releváns tényre ki kell terjednie” – írta Polt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!