Az RTL anyacégének vezetője: Nem hagytuk, hogy Orbánék megfélemlítsenek minket

2022. április 11. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL marad Magyarországon, erről beszélt a Die Weltnek Thomas Rabe, a Bertelsmann vezérigazgatója. Ehhez a médiacsoporthoz tartozik a magyar kereskedelmi csatorna is. Rabe azt is mondta, nem hagyták, hogy Orbánék megfélemlítsék őket.

A cégvezető szerint nem változott a helyzet Orbán újraválasztásával, a Bertelsmann ezután is folytatni szeretné magyarországi tevékenységét. Magyarország a vállalat számára az öt legfontosabb európai piac egyike Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia mellett – mondta.

A Die Welt cikkében néhány olyan mondatot is lehet olvasni, amit nem Rabe mondott, hanem a német újság saját megállapításainak tekinthető. Ilyen például az, hogy az április 3-i választásokon súlyos vereséget szenvedő magyar ellenzék a vereség egyik okaként arra hivatkozott, hogy Orbán évek óta törekszik a szabad médiumok visszaszorítására, és a magyar médiavilág jelentős részében nem is volt tisztességes tudósítás a választási kampány során.

Thomas Rabe – Fotó: Bernd Von Jutrczenka DPA / AFP
Thomas Rabe – Fotó: Bernd Von Jutrczenka DPA / AFP

Rabe úgy fogalmazott, hogy Magyarországon az RTL az utolsó olyan televízió, ami nincs függő viszonyban politikai pártokkal. Ez inkább úgy lenne pontosabb, hogy az RTL az utolsó ilyen kereskedelmi csatornák egyike. A másik nagy kereskedelmi tévé, a TV2 ugyanis már évek óta kormányközeli tulajdonban van. A csatorna műsorvezetői az április 3-i választások előtt is közös videóban buzdítottak az Orbán Viktorra való szavazásra.

A Bertelsmann vezetője szerint az RTL részletesen beszámolt az ellenzéket érintő választási kampányról is. „Nem hagytuk, hogy Orbán Viktor és kormánya megfélemlítsen minket” – fogalmazott Rabe. „Orbán Viktornak személyesen is elmondtam korábban, hogy azért jöttünk Magyarországra, hogy Magyarországon maradjunk. Azt hiszem, megértette ezt” – tette hozzá. Az RTL 1997 óta van jelen nálunk, és az itteni leányvállalat továbbra is nyereséges, mondta Rabe.

A Die Welt saját állításként arról is írt, hogy Orbán Viktor régóta szimpatizál Oroszországgal, és az Ukrajna elleni orosz invázió óta meglehetősen „semleges” státuszra törekszik, annak ellenére, hogy tagja az EU-nak és a NATO-nak. Megjegyzik azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között gratulált Orbán Viktornak újraválasztása után.

Az oroszországi jelenlétét viszont leépítette az utóbbi időben a Bertelsmann. „Az elmúlt tíz évben lehetett látni, hogy Oroszország merre tart” – mondta Rabe. „Amit most Ukrajnában, Európa szívében tapasztalunk, megdöbbentő. És ez azt is megmutatja nekünk itt Nyugat-Európában, hogy többet kell tennünk a szabadságunkért.”

Emlékezetes, hogy amikor Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt összeveszett addigi egyik legfontosabb szövetségesével, Simicska Lajossal, akkor Simicska arról beszélt, hogy az összeveszésük egyik oka az volt, hogy Orbán azt mondta neki, ha nem lesz pénzük az RTL megvásárlására, akkor majd az orosz állami Roszatom megveszi Orbánnak a külföldi tulajdonban lévő csatornát. Erre Simicska úgy hivatkozott, hogy ez számára a hazaárulással ér fel, és azt mondta, elbizonytalanodott abban, hogy Orbán valóban visszautasította-e a '80-as években az akkori magyar állambiztonságnak dolgozó, Orbánt beszervezni próbáló, szovjet érdekeket szolgáló titkosügynököket. Orbán azt állítja, hogy megpróbálták beszervezni, de ezt ő nem hagyta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!